Veljeksille suomenmestaruudet

Julkaistu:

Aihe:

Elmo Savolalle SM-kultaa kymmenottelussa…

ELOKUUN ALUSSA järjestettiin Lappeenrannassa yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut eli Kalevan kisat. Lappajärven Veikkoja edustava Elmo Savola voitti kultaa kymmenottelussa.

Savola sai paljon näkyvyyttä, sillä Helsingin Sanomat julkaisi hänen kymmenen lajin urakastaan lähes aukeaman kokoisen henkilöjutun.

Kyseessä oli Savolalle toinen SM-kulta ulkoradoilta. Ensimmäisen hän voitti vuoden 2015 kisoissa Porissa. Hopeaa tuli Oulun kisoissa 2016. Vuosina 2017 ja 2018 etusijalle menivät kansainväliset kilpailut.

Kaksi vuotta sitten Savola hankki 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuista Bydgoszczista pronssia. Se oli seuran yleisurheiluhistoriassa ensimmäinen arvokisamitali. Kotimaisissa nuorten sarjoissa saavutettuja mitaleita Savola ei ole viitsinyt edes laskea.

–Monta niitä varmaan ehti kertyä. Olin viidentoista ikävuoden jälkeen aika lailla kärkikastia, paitsi ottelussa, myös aidoissa ja pituudessa.

Viimeinen nuorten sarja on 22-vuotiaille. Sitten oma lukunsa ovat vielä aikuisten ja nuorten hallikilpailut talvisin.

KALEVAN kisat urakoituaan Savola on kalastanut ja poiminut marjoja Lappajärvellä. Hänen puolisonsa Elena Luoman luokanopettajaopinnot Oulussa lähestyvät loppusuoraa.

–Minä rupean tällä viikolla tekemään kauppatieteen opintoja avoimen yliopiston kautta Vaasaan.

Kun ylimenokausi eli tauko päättyy, alkaa taas harjoittelu. Tämän vuoden MM-kisojen tulosrajat jäivät liian kauaksi.

–Tähtään ensi vuoden elokuun EM-kisoihin Pariisiin.

Viime vuonna Savola saavutti 15. sijan Berliinin EM-kisoissa.

LAPPAJÄRVEN Veikkojen yleisurheilijoista vain Elmo Savola on viime vuosina yltänyt suomenmestaruuteen aikuisten tasolla.

Edeltäjiä kultamitalisteina olivat Jukka Väkeväinen kymmenottelussa vuonna 2002, Ismo Hämeenniemi 400 metrin aidoissa vuonna 1992, Raimo Alanen yhdeksästi 110 ja 400 metrin aidoissa vuosina 1974–1980 sekä Erkki Ahvenniemi keihäässä vuonna 1957. Lisäksi LaVea edustaneet Helena, Helinä, Aura-Liisa ja Marianne Laihorinne voittivat SM-kultaa pikaviestissä vuonna 1972.

… ja Tarmo Savolalle nuorten pituushypyssä

ELOKUUN LOPUSSA Lappajärven Veikkojen Tarmo Savola voitti pituushypyn suomenmestaruuden 19-vuotiaiden poikien sarjassa. Nuorten SM-kilpailut järjestettiin Porvoossa. Viime vuonna hän voitti korkeushypyn SM-kultaa samassa ikäluokassa.

Päälajina Savolalla on kuitenkin kymmenottelu. Hän kertoo, että talven harjoittelukausi meni hyvin, mutta keväästä lähtien ovat vaivanneet flunssat ja niiden kaltaiset hengitystieongelmat.

–Kymmenotteluihin en pystynyt osallistumaan oman ikäluokkani SM-kisoissa Kauhavalla enkä Kalevan kisoissa, eli en kummassakaan kauden tärkeimmässä kilpailussa. Ennen Porvoota ehdin sentään onneksi olla kolme päivää terveenä.

Hän kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Lappajärven lukiosta ja aloitti heinäkuussa varusmiespalveluksen Porin prikaatin Niinisalon varuskunnassa Kankaanpäässä.

–Halusin Niinisaloon, koska urheilijoiden annetaan siellä harjoitella, ja viikonloppuisin pääsee Turkuun viikonloppuleireille helpommin kuin esimerkiksi Kajaanista.

TARMO Savola on viisi vuotta nuorempi kuin isoveljensä Elmo Savola. Molempia valmentavat turkulainen Mika Vakkuri ja lappajärveläinen Raine Savola. Lihashuollosta vastaavat lappajärveläiset hierojat Keijo Väkeväinen ja Antti Isoperkkiö.

Veljekset tekevät suuren osan treeneistä yhdessä.

–Se on pelkästään hyvä asia. Kumpikin tietää vähän eri asioita ja pystyy neuvomaan toista, toteaa Elmo Savola.

–Ja sitten on tietenkin perinteinen veljesten välinen kisa. Siitä saa hyvät buustit, jatkaa Tarmo Savola.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.