Geokätköt tuovat matkailijoita ja euroja kaukaakin

–Pohjois-Pohjanmaalta on näyttöä siitä, miten kätköreitistöt ja eri tyyppiset kätköt vetävät kävijöitä kaukaakin, Hannu Österberg toteaa viitaten kotiseutuunsa. Hänen johtamaksa Geopolku ry on toteuttanut geokätköreittejä eri paikkakunnille yhteistyössä kuntien kanssa. –Nämä on otettu kunnissa vastaan myönteisesti. Mainosarvo menee matkailijan mukana minne hän meneekin, ja rahaa jää kuntaan. Harrastuksen ympärillä pyörivät isot rahat.

Vaikka geokätköilijällä voi olla autossaan tikapuut, lapio ja kiipeilyvarusteet, ei häntä muutoin kaupungilla tai luonnossa liikkujasta erota. Silti paljon liikkuvat kätköilijät jättävät seudulle rahaa käyttämällä huoltoasemia, kauppoja, majoitus- ja ruokailupalveluita ja niin edelleen.

 –On hyvä, että kunnat ovat huomanneet kätköjen arvon, ne kun hyödyttävät harrastajia, kuntalaisia ja kuntaa. Kuntien kätköt sitä paitsi tukevat toisiaan, geokätköreitistöt eivät tunne kuntarajoja.

Alajärvelle on avautunut 11 Aallon kaupunki -kätkösarja. Tämän sarjan Geopolku ry:n puheenjohtaja Hannu toteutti vaimonsa Sari Österbergin kanssa, Alajärven kaupungin toiveesta. Aikaisemmin he ovat tehneet Kollataan Alajärvellä ja Kallataan Lappajärvellä -reitit. Lappajärvellä on Sarin ideoima ja toteuttama Euroopan suurin Kraatterijärvi-reitti, jossa on 70 eri kätköä. Vimpelistä löytyy Halla-sarja, jossa löytyy vaativampiakin kohteita.

Alajärvellä kätköjä on nyt Österbergien toteuttamana yli 60, ja tulossa on vielä lisää erityyppisiä kätköjä. Soinissa kätköjä ei vielä juurikaan ole.

ÖSTERBERGIT toteuttivat Alajärven ja Lappajärven reitit hyödyntäen paikkakuntien erityispiirteitä, sanontoja, tapoja, ruokia ja perimätietoa, jotka he etsivät kirjastoista, vanhoista sanomalehdistä sekä eri lähteistä ja arkistoista.

–Kun etsimme tietoa, jatkuvasti toinen sanoi innoissaan, että kuuntelepas tätä, tämä pitää laittaa, Sari nauroi.

11 Aallon kaupunki on multikätkö-sarja, jossa sarja kuljettaa etsijän ensimmäiseltä pisteeltä välipisteiden kautta kätkölle. Arvoituksen ratkaisu löytyy reitiltä, jonka voi kulkea kävellen tai pyörällä. Samalla tulevat tutuksi Aallon arkkitehtuurin helmet ja arkkitehdin elämänkaari.

–Multikätköt vievät kätköilijän ensin rakennuksen eteen, jossa hän voi havainnoida sitä. Se voi viedä aikaa ja vaatia viipyilyä, Sari kuvaili.

–Aalto on erittäin mielenkiintoinen aihe. Ei tämä keskittymä ainakaan liikaa ihmisten tietoisuudessa ole. Kätköllä oli ensimmäisen viikon aikana käynyt väkeä Jyväskylää myöten, Hannu kertoi sen herättämästä kiinnostuksesta.

Kätköille löydetään yleensä kätköilysivustojen kautta, mutta tieto kätköstä voi pompsahtaa googlailijan silmille hänen etsiessään tietoa vaikkapa Alvar Aallosta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.