Väkikato haastaa seurakunnankin taloutta

Väki vähenee pyöreän kirkon vaiheilla.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Samaan aikaan seurakunnalle kertyvät verotulot ovat laskeneet 18,5 prosenttia. Taloustilanne on haastava, hän myöntää.

Viime vuonna tulos jäi 90 777 euroa alijäämäiseksi, edellisenä vuonna 118 887 euroa.

–Negatiivista tulosta on tehty nyt neljänä vuonna peräkkäin. Osaa näistä selittää kertaluonteiset kiinteistömenot, mutta suurempi osa on verotulojen vähentymisestä johtuvaa. Esimerkiksi vuonna 2018 verokertymä oli noin 67 000 euroa budjetoitua pienempi.

Suuria konkreettisia toimia talouden tasapainottamiseksi ei ole vielä tehty, tai sellaisista ei ole vielä päätetty. Ensi vuoden talousarvion laatiminen on vasta alkuvaiheessaan.

–Henkilöstömenoja pyritään pitämään kurissa, eikä suuria investointeja ei ensi vuodelle oteta. Myös toimintamäärärahoja todennäköisesti supistetaan.

Seurakunnan palveluksessa on 12 työntekijää, joista osa on osa-aikaisia.

Yksi tekijä, joka heikentää pienten seurakuntien taloutta, ovat olleet viime vuosina toteutetut, kaikkia seurakuntia koskevat uudistukset kirkossa. –Näitä ovat taloushallinon ja jäsentietojärjestelmien keskittäminen. Nämä eivät ole vielä säästöjä, vaan lisää kuluja seurakunnille.

Valtiovallalta ei ole luvassa ylimääräistä apua eikä Vimpeli saa myöskään toiminta-avustusta kirkkohallitukselta.

KOSTEUSVAURIOT ja sisäilmaongelmat ovat koetelleet Vimpelin seurakunnan käyttämiä tiloja. Pappila ja kirkkoherranvirasto ovat poissa käytöstä niiden takia, samoin Lappajärven Kyrönniemen leirikeskus, jonka käytöstä seurakunnilla oli sopimus. Tänä vuonna Vimpelin seurakunnan leirit on pidetty Vetelin seurakunnan leirikeskuksessa Aittaniemessä, joka on Patanan kylällä.

Kirkkoherranvirasto sijoitetaan parhaillaan työn alla olevan remontin jälkeen seurakuntataloon, entisiin lapsityön tiloihin. Lapsi- ja nuorisotyö yhdistetään toiseen päähän taloa. Toimistotilat saadaan käyttöön syksyn aikana.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.