Maksujen korotuksilla paikataan taloutta Vimpelissä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

TALOUTTA pyritään tasapainottamaan kaikin mahdollisin keinoin. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että vesihuoltolaitoksen liittymismaksujen perustetta muutetaan siten, että liittymismaksut ovat siirtokelpoisia ja palautuskelvottomia ensi vuoden alusta alkaen.  Tällä hetkellä ne ovat palautuskelpoisia ja ne katsotaan pääomansijoitukseksi eikä tuloksi, jolloin ne näkyvät taseessa velkana heikentäen kunnan tulosta.

Palautuskelpoisuus tekee liittymismaksujen myynnistä arvonlisäverotonta, mikä hyödyttää yksittäistä asiakasta arvonlisäveron verran. Tällä hetkellä liittymismaksujen vaikutus kunnan talouteen on ollut noin 600 000 euroa. Yhteensä vieraaseen pääomaan merkittyä muuta velkaa on 1,2 miljoonaa euroa.

Ostajalla on jatkossakin arvonlisäveron vähennysoikeus, jos hankinta tapahtuu ostajan arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavaa toimintaa varten.

VESIHUOLTOLAITOKSEN tilikauden alijäämä oli vuonna 2017 33 823 ja 2018 36 778 euroa. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että vesihuoltolaitoksen maksuja korotetaan viisi prosenttia ensi vuoden alusta alkaen.  Tekninen lautakunta tarkastelee hintoja uudestaan vuoden 2020 syksyllä. Tekninen lautakunta ei esittänyt asiaa käsitellessään maksujen korotusta.

NUORISOTALO on ollut erilaisten yhteisöjen ja seurojen käytössä, ja osassa tiloista harjoitetaan myös arvonlisäverollista liiketoimintaa. 666-neliöisen talon kustannukset olivat viime vuonna kunnalle 27 469,44 euroa. Nyt tiloille on asetettu käyttötaksat. Tavoitteena vuokran määrityksessä oli, että noin 65 prosenttia talon kustannuksista saataisiin katettua vuokratuloilla. Esityksen mukainen neliövuokra noudattaa Järviseudun sairaalarakennuksen vuokria.

Kahvio jätetään edelleen kuntalaisten vapaaksi kokoontumistilaksi, mutta juhliin ja myyntitilaisuuksiin sen vuokraksi asetettiin 20 euroa/tunti tai 100 euroa/vuorokausi, joihin tulee päälle arvonlisävero. Vuokrasopimuksella tilojen vuokra on 2,50 euroa/neliö kuussa sekä arvonlisävero.

MYÖS kunnan vuokraamien liiketilojen vuokria korotetaan ensi vuoden alusta viisi prosenttia. Vuokrantarkistuksen perustavoitteena on, että vuokrattavat tilat kattavat niistä syntyvät käyttökustannukset ja poistot.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.