Lintilä: Kuntien työllisyyshankkeisiin 100 miljoonaa

Valtiovarainministeri Mika Lintilä kuunteli puoluetoverinsa Antti Kurvisen juttuja Kauhavan kirjastossa perjantaina.

Julkaistu:

Aihe:

PÄÄMINISTERI Antti Rinteen hallitus on kesän aikana jalkautunut eri puolille maata keskustelemaan hallitusohjelmasta, joka julkaistiin pari kuukautta sitten. Perjantaina valtiovarainministeri, keskustan Mika Lintilä vastaili Kauhavan kaupunginkirjastolla tunnin ajan yleisökysymyksiin muun muassa fossiilisten polttoaineiden tulevaisuudesta ja Seinäjoki–Kauhava-tien parannuksesta.

Kaupunginvaltuutettu Tuula Mäki-Fränti kysyi Lintilältä, onko Etelä-Pohjanmaan kuntien omille työllisyyshankkeille luvassa rahaa.

–Työllisyyshankkeisiin meillä on tällä hetkellä erittäin hyvin rahoitusta, ja niitä mahdollisuuksia tullaan laajentamaan. Viime kaudella puhuttiin aika paljon esimerkiksi Tampereen työllisyyskokeiluhankkeesta, ja tätä samaa mallia ollaan nyt laajentamassa. Kunnat voivat halutessaan lähteä siihen mukaan, Lintilä sanoi.

Ministerin mukaan työministeriössä tällaiseen työllisyysapuun on varattu ainakin 100 miljoonaa.

–Jos teillä on hyviä hankkeita, rahoitus tulee varmasti, Lintilä kannusti.

LINTILÄN mielestä hallitusohjelman painopisteet ovat perusturvan, työllisyyden ja koulutuksen parantamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen puolella. Hallituksen tavoitteita ovat esimerkiksi työllisyyden nostaminen 75 prosenttiin ja sitä kautta julkisen talouden tasapainottaminen vuoteen 2023 mennessä. Ilmastonmuutokseen liittyen Lintilä kuitenkin sanoi myös esimerkiksi, ettei kotimaisia polttoaineita olla vielä kieltämässä.

Lintilä totesi myös, että kuntien talouden kannalta hallitusohjelma on hyvä.

–Sinne kirjattiin se, että rasitteet, joita ohjelman muodossa tulee, kompensoidaan kuntien talouteen sataprosenttisesti, Lintilä sanoi. –Se on tietysti kuntaisille myönteinen asia. On ollut aikojakin, että on tullut lisävelvoitteita, ja puolet siitä on kompensoitu.

LINTILÄN seurassa olivat keskustalaiset kansanedustajat Pasi Kivisaari Seinäjoelta ja Antti Kurvinen Kauhavalta.

Kivisaari oli mielissään siitä, että hallitusohjelmassa poliisien määrää lisätään 300:lla, panostetaan koulutukseen varhaiskasvatuksesta aina huippututkimukseen saakka ja osoitetaan työpaikkoja, palveluita, koulutusmahdollisuuksia ja liikenneinfraa myös maaseudulle.

–Vuodesta 2020 alkaen perusväylän pitoon tulee 300 miljoonan euron tasokorotus, joka kiistatta tulee näkymään pitkin valtakuntaa, myöskin täällä eteläisellä Pohjanmaalla. Ihmisten mahdollisuuksia kulkea ja matkustaa joustavasti lisätään, Kivisaari sanoi.

Hankkeet, joihin nuo 300 miljoonaa käytetään, on Lintilän mukaan tarkoitus saada listattua syksyn aikana.

Kurvinen totesi esimerkiksi, että Rinteen hallitus haluaa taata, että eläinsuojelulaki mahdollistaa sianlihan ja turkisten tuotannon jatkossakin, ja että maataloustuet pysyvät sellaisella tolalla, että maatalous säilyy kannattavana.

–Hallitusohjelmassa todetaan, että poliittisilla päätöksillä ei luoda uusia kustannuksia maataloudelle. Tavoite on parantaa maatalouden kannattavuutta. Nyt velvoitetaan etenkin kaupat avaamaan omaa rahaliikennettään ja omia varastojaan, jakamaan tietoa myös tuottajille, jotta viljelijä ei olisi niin heikossa asemassa verrattuna kauppaan, Kurvinen sanoi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.