Hyvinvointia ja kilpapelaamista: kansalaisopisto elää ajassa

Titta Väänänen ja Maria Isotalo toivovat eri alojen harrastajien tarjoavan osaamistaan kansalaisopiston käyttöön. Myös toiveita erilaisista kursseista kuunnellaan herkällä korvalla.
JÄRVI-POHJANMAAN kansalaisopisto on enemmän ajan hermolla kuin koskaan. 22. elokuuta koteihin jaettavassa alkavan lukuvuoden ohjelmavihkosessa on paljon uutta.

Ensimmäistä kertaa lukuvuoden sisällölle nousee selkeä teema: metsä, luonto ja hyvinvointi. –On valokuvailmaisun kurssi, jonka pitää metsään erikoistunut valokuvaaja Antti Hintsa, hiilimiilun rakentamista, metsätalouskurssia, Linnunpöntöt ja hyönteishotellit, luontohyvinvointikurssia eri ikäisille. Hyvinvointiin liittyviä kursseja on mindfullnesista kaustislaiseen jäsenkorjaukseen sekä avoimia luentoja työssä jaksamisesta, vanhuuteen varautumisesta ja luontohyvinvoinnista, Väänänen luettelee.

Nuoria aikuisia pyritään huomioimaan aiempaa paremmin tarjonnassa. –Tulossa on fitness-painotteinen kuntosalikurssi.

Aivan uutta on myös kilpapelaamisen kurssi, johon mahtuu mukaan 10 nopeinta. CSGO-konkarit Mikko Kalijärvi ja Christian Joutsenvuori toteuttavat kurssin yrityksensä InCoach Oy:n kautta. –Jos kysyntää on kovasti, voidaan kurssi toteuttaa myös keväällä.

Uusia kursseja ovat muun muassa perhonsidonta, sukututkimus, bändikurssi sekä naisille suunnatut sisustustaonta ja puutyöryhmä.

Toimintaa on toivomuksesta myös varsinaisen toimikauden ulkopuolella: ensi kesänä toteutetaan Tutustu luonnonyrtteihin sekä Luonnonvärejä villalankaan.

KANSALAISOPISTO laajentaa tarjontaansa myös kuntasektorin tueksi. –Järjestämme lapsille harrastusmahdollisuuksia tarjoamalla teatteri- ja luontokursseja, joille voi osallistua koulupäivän jälkeen. Liikuntatoimen kanssa on mietitty, mitä voisimme yhdessä järjestää ja ettemme kilpailisi samoista osallistujista tai hinnalla. Myös kuvataidekoulu Eeron opetus on todella laadukasta, Väänänen kehui. –Kuvataidekoulun työvuosi alkaa jo 19. elokuuta. Ryhmissä on vielä tilaa.

Sosiaalisuus ja vuorovaikutus ovat tärkeä osa kansalaisopiston toimintaa. –Erityisesti vanhempi väki lähtee kursseille myös vaihtamaan kuulumisia. Kansalaisopisto voisi tarjota myös nuorille ja syrjäytymisvaarassa oleville kontakteja ja mahdollisuuden löytää samanhenkisiä ihmisiä. Se voi olla paikka, joka potkii uusille urille, kimmoke uuteen juttuun.

Digitaalisten taitojen vahvistamiseen on saatu valtionavustusta, jota käytetään älylaitteisiin ja digitalisaatioon liittyvien kurssien järjestämiseen senioreille, erityisryhmille, työttömille ja maahanmuuttajille. –Nämä ovat maksuttomia matalan kynnyksen ryhmiä. Joka kunnassa toteutetaan digitreenit, Alajärvellä on älylaitekurssi ja digikahviloita on tulossa kesäksi erikseen ilmoitettavina aikoina.

Perusturvan kanssa on alettu pohtia yhteistyötä työttömien aktivoimiseksi. –Voisimme toteuttaa päiväkursseja, jotka auttaisivat täyttämään TE-toimiston velvoitteita.

OPETTAJIEN saaminen on haastavampaa täällä kuin isommilla paikkakunnilla. Silti on saatu aika laaja kattaus kursseja. Etenkin Vimpelistä, Lehtimäeltä ja Soinista toivomme lisää yhteydenottoja ja rohkaisemme eri alojen osaajia tarjoutumaan opettajiksi, totesi sihteeri Maria Isotalo.

Mainos

KAIKKI kurssit löytyvät jo netistä. Ilmoittautuminen alkaa 23. elokuuta musiikin ryhmillä ja 28. elokuuta muut kurssit kahdella eri kellonajalla.

Sukututkimusta ja basson soittoa

KEVÄÄLLÄ rehtorina aloittanut Titta Väänänen aikoo osallistua paitsi opettamiseen, myös toisten pitämille kursseille. Hän haluaa tutustua niin eri paikkakuntien opetustiloihin, opettajiin kuin kurssilaisiinkin.

–Otan jumppavaatteet mukaan ja tulen ryhmiin, hän lupaa.

–Tittaa varmasti tullaan näkemään paljon kursseilla, Maria Isotalo toteaa. –Hän on helposti lähestyttävä ja ihmiset voivat esittää toiveitaan kasvotusten.

–Olen kiinnostunut oikeastaan kaikesta: liikunnasta, käsitöistä, kirppareista sekä historian että tavaroiden takia, luonnosta, ihmisistä, metsästä, listaa Väänänen.

Siksi kansalaisopiston kursseista olisi vaikea valita ne, mihin voisi osallistua. Onneksi työn hyvä puoli on, että kursseille voi mennä vierailemaan, hän naurahtaa. Sukututkimuskurssi kiehtoo häntä. –Tässä pääsisi melko vähällä alkuun. Myös naisten puukäsityö ja sisustustaonta, yrttikurssi ja retkeilyn ohjaajakurssi kiinnostavat.

HUOMASIMME, että meillä on samat kiinnostuksen kohteet eli marjastus, sienestäminen ja luonnossa liikkuminen, naurahtaa Isotalo.

Hän aikoo osallistua Heikki Jokiahon bassokurssille sekä aikuisten bändikurssille. –Harmi, että ne menevät countrytanssin kanssa päällekkäin!

Isotalo on vuosien varrella osallistunut paljon kursseille, muun muassa kutonut kansallispukukankaat ja tehnyt koruja. –Tällä hetkellä musiikki on se juttu. Kiinnostavia kursseja on valtavasti: kompostointi, yrttikurssi, viime vuonna ollut saippuakurssi… Ja miksei digitaitokurssikin: kuvakäsittely- ja sometaitojen päivittäminen voisi olla aiheellista.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.