Vadelman ja pensasmustikan sadot jatkuvat syyskuulle

Pensasmustikan marjoja kypsyy vielä syyskuussa kaikilla viljelmillä. Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Julkaistu:

Aihe:

Kasvutunneleissa tuotetaan jo noin puolet maamme vadelmista. Niissä on vielä paljon vadelman raakileita kehittymässä, sillä pilvisen ja ajoittain hyvin kylmän sään takia muovikate ei ole nopeuttanut sadon kehittymistä tavalliseen tapaan. Lyhyt hellekausi heinäkuun lopussa ei kypsyttänyt marjoja toivotulla tavalla. Kypsyminen on käynnistynyt kunnolla vasta viime aikoina ja marjoja aletaan saamaan nyt runsaasti. Sato jatkuu uusien viljelytekniikoiden ansiosta kuitenkin pitkälle syyskuulle. Avomaan vadelman sato on poikkeuksellisesti kirinyt tunnelivadelman edelle. Myös avomaan hyväkuntoisista kasvustoista marjoja poimitaan vielä pitkään.

Pensasmustikasta hyvä, mutta myöhäinen sato

Pensasmustikan sadosta odotetaan tänä vuonna hyvää, mutta normaalia myöhäisempää satoa. Maan lounaisosissa poiminta aloitettiin heinäkuun lopulla, mutta varsinkin maan itäosissa kypsyminen on päässyt vasta nyt vauhtiin. Raakileita riittää pensaissa ja marjoja kypsyy vielä syyskuussa kaikilla viljelmillä.

Viileyden ja kylmien öiden ansiosta marjat ovat napakoita. Erityisen maukkaita ja hyvälaatuisia marjoja riittää tuorekulutukseen ja pakastettavaksi vielä loppukesän ja syksynkin aikana. Mikäli pakastimessa on vielä tilaa, kannattaa se täyttää värikkäillä kotimaisilla terveyspommeilla, joita voi napostella talven mittaan. Rasiallinen vadelmia tai pensasmustikoita on myös mieluisa iltapäivän välipala reippaille koululaisille tuomaan puhtia jaksamiseen kesäloman jälkeen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.