Salaisia piilopaikkoja kiireen keskelle

Piia Rantakankaan piirrokset tarjoavat piilopaikkoja nykyajassa vallitsevalta hälinältä, Taustalla teokset Hiljaa piilopaikastani kohti maailmaa vaellan ja Etsin paikkaa mistä aloittaa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Ympäröivä maailma on äänekäs ja nopea paikka, missä uusien asioiden jatkuvaa saavuttamista ja suorittamista, tuotteliaisuutta ja aktiivisuutta arvostetaan yli kaiken, hän kuvailee. –Haluaisin ajatella teosteni jollain lailla taistelevan tällaista levotonta maailmaa vastaan. Pyrin korostamaan töissäni hiljaista tunnelmaa ja rakentamaan salaisia piilopaikkoja, jonne kuka tahansa pääsisi uppoamaan edes hetkeksi ilman minkäänlaista kiirettä tai häiriötä.

Kynän ja paperiveitsen kanssa hän pyrkii luomaan joihinkin teoksiin kerroksia, jolloin syntyy kolmiulotteinen vaikutelma. –Haluan vaalia piirtämisen herkkää ja haurasta henkeä, mutta samalla osoittaa, miten pitkälle niinkin yksinkertaisen tekniikan voi viedä, Rantakangas toteaa.

Rantakankaan piirroksia on esillä Alajärven kirjastossa elokuun ajan.

LEHTIMÄELLÄ varttunut Piia Rantakangas on nauttinut piirtämisestä lapsesta asti. Jo varhain syntyi myös halu kehittyä piirtäjänä. –Lukioiässä heräsi ajatus taidekoulusta, ja pääsinkin Satakunnan ammattikorkeaan, josta valmistuin pari vuotta sitten kuvataiteen kandidaatiksi.

Ensimmäisinä opiskeluvuosinaan hän keskittyi maalauskursseihin, mutta huomasi sitten, ettei se tuntunut omalta, ja hautasi haaveen taidemaalarin ammatista. –Keskityin grafiikkaan, mikä johti piirtämisen äärelle ja innostuin siitä uudelleen. Se tuntui oikealta.

Pikkutarkasta tekemisestä nauttiva Rantakangas työskentelee intuitiivisesti, ja ajatus työn lopputuloksesta muuttuu usein työn edetessä. –Työn alla on usein monta teosta, kyllästyn välillä johonkin ja vaihdan toiseen.

Taiteilijan ammatti ei ole vielä elättänyt Rantakangasta, vaan hän on tehnyt pätkätöitä, muun muassa toisella taiteilijalla tuottamassa julkista taideteosta, ja nyt hän hankkii sen rinnalle toisen ammatin opiskelemalla leipuri-kondiittoriksi.

NYKYISIN Rantakangas asuu Tampereella ja palaa Lehtimäelle muutaman kerran vuodessa. –Kotiseudun merkitys kasvaa iän myötä. Vaikka nuorena tuntui, että täältä pitää päästä pois, nyt arvostan omia juuriani.

Kotiseudussa parasta on luonto. –Lapsena vietin paljon aikaa metsissä. Kotiseutuun yhdistyy turvallisuuden tunne ja kodikkuus. Töitä inspiroivat sekä lapsuusmaisemat, että paikat, joissa olen matkustellut, esimerkiksi vaihto-oppilasvuoden Japani.

Monet nuoret taiteilijat tähtäävät suuriin kaupunkeihin. Rantakangas halusi tuoda omalle kotiseudulleen nähtäväksi, mitä on saanut aikaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.