”Vasikka-ahon markkinoilla on aina hyvä ilma”

Vasikka-ahon markkinoille on luvattu 21 astetta ja aurinkoa, Jorma Tolonen kertoo.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

VASIKKA-AHON markkinat järjestetään sunnuntaina kello 10–16.

–Markkinoiden teema on lohi, myhäilee pääjärjestäjä Jorma Tolonen. –Kun näin järven rannalla ollaan.

Kerttuanjärveen ei vielä lohia Norijokea pitkin nouse, mutta Evijärven vaakunaan on kuvattu kaksi hyppäävää lohta. Tuon linkin kautta päästään siihen, että tänä kesänä markkinavieraita varten valmistetaan 90 litraa lohikeittoa Pietarsaaren edustalta pyydetystä merilohesta.

–Sitä on 20 kiloa tuolla pakkasessa fileerattuna, Tolonen kertoo.

Normaalin markkinahulinan lisäksi Sopulan pihalla on esimerkiksi esiintymislava, jolta kuullaan Taisto Pahkakankaan elävää musiikkia sekä kerran tunnissa vapaata sanaa.

–Kuka hyvänsä voi käydä kertomassa mikrofoniin mitä tahansa, kunhan ei syyllisty vihapuheeseen.

Tolonen ja toinen puuhamies Jorma Lehto arvioivat, että paikalla käynee päivän aikana 400–500 vierasta. He muistelevat, että Vasikka-ahon markkinoilla on aina hyvä ilma.

–Nytkin on luvattu peijakkaan hyvää keliä: 21 astetta ja aurinkoa, Tolonen myhäilee.

KOKO sunnuntain tuotto käytetään Sopulan ylläpitoon.

Vuonna 2005 valmistunut Sopula on kolmen kylän — Lahdenkylän, Sydänmaankylän ja Kerttuankylän — yhteinen kylätalo. Talossa on toimintaa ympäri vuoden, ristiäisistä hautajaisiin. Viime vuonna siellä järjestettiin 80 eri tilaisuutta, ja siellä toimi myös kesäkahvila.

Sopulaa pyörittää voittoa tavoittelematon osuuskunta Vasikka-ahon kehitys. Myös markkinoiden vetovastuu siirtyi kylätoimikunnalta osuuskunnalle kymmenkunta vuotta sitten. Tolonen on sen hallituksen puheenjohtaja.

Osuuskunnan hallituksessa on vain neljä jäsentä, ja markkinoiden pyörittäminen edellyttääkin joka vuosi talkooväen rekrytoimista.

–Markkinat ovat päätulonlähteemme, Tolonen kertoo. –Ne myös tunnetaan, sillä tänne tulee kauppiaita ympäri Suomea. Tänä vuonna tavoitteena on 30–40 myyjää.

Vasikka-ahon markkinat järjestetään jo 36. kerran. Vuodesta 2014 lähtien ne on pidetty heinäkuun kolmantena sunnuntaina. Samana päivänä ei ole lähikunnissa muita kesätapahtumia, ja perjantaina ja lauantaina taas on Lappajärven markkinat, josta myyjien on helppo siirtyä Vasikka-aholle.

–Uskallan sanoa, että ihmisiä käy täällä melkein yhtä paljon kuin Evijärven markkinoilla.

TOLONEN itse palasi Vasikka-aholle kuusi vuotta sitten. Markkinajärjestelyihin hän on osallistunut neljänä viime vuonna.

Vaikka hän on Vasikka-aholta kotoisin, ja vaikka hän Helsingissä asuessaankin vietti siellä kesälomiaan, hän myöntää, ettei ollut käynyt oman kylän markkinoilla ennen kuin muutti takaisin.

–Tältä lyhyeltä ajalta paras muistoni on ollut markkinoiden intiimi tunnelma: se ei ole ollut pelkästään armotonta kaupankäyntiä, vaan siellä on ollut runonlausuntaa ja vaikka mitä. Nykyisin yritän houkutella kesäasukkaita käymään juuri markkinoiden aikaan.

–Usein myös tapaan muualla Suomessa asuvia ihmisiä sen ainoan kerran vuodessa juuri täällä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.