Seurakunta: Homeisia tavaroita ostetaan omalla vastuulla

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN seurakuntatalolla huutokaupataan lauantaina kosteusvaurioisen, purkutuomion saaneen rakennuksen irtaimistoa.

Susanna Kultalahti kritisoi viime viikolla Järviseudun Sanomien mielipideosastolla homeisten tavaroiden myymistä vastuuttomaksi, vaaralliseksi ja vastenmieliseksi. Hän ymmärtää, että seurakunta tarvitsee rahaa, mutta hänen mukaansa huutokaupan järjestäminen osoittaa homeongelman vähättelyä ja ymmärtämättömyyttä.

–Homeisia tavaroita on verrattava tuhovoimaltaan tulipaloon: molemmat vievät kaiken mennessään. Homeen jäljiltä tavara kuitenkin näyttää ja tuntuu entisenlaiselta ja käyttökelpoiselta, mitä se ei kuitenkaan ole. Se on aikapommi, joka räjähtää ihan varmasti, Kultalahti kirjoittaa.

Hän toteaa, ettei ole väliä, onko ostaja ymmärtänyt huutokaupattavan tuotteen olevan pilalla. Hän peräänkuuluttaa eettistä ja moraalisesti kestävää toimintaa.

–Kun ostaja huomaa virheensä, onnellisissa tapauksissa ehkä vuosien päästä, on liian myöhäistä. Terveys ja koti on menetetty.

KIRKKOVALTUUSTON puheenjohtaja Paula Puotinen ihmettelee mielipidekirjoitusta.

Mainos

–Tämä on erittäin raskas projekti seurakunnalle, ja toivoisin, etteivät ulkokuntalaiset sotkeutuisi asiaan. Meillä on terveystarkastajan lausunnot ja lupa-asiat kunnossa, ja kirkkovaltuuston päätös asiasta oli yksimielinen. Etenemme niiden mukaan, Puotinen sanoo.

Hän korostaa, että kaupat ovat ostajan vastuulla. Tavaroiden mukaan annetaan puhdistusohjeet ja terveystarkastajan lausunnot. Seurakunnan ilmoituksessa kerrotaan, että ne soveltuvat vapaa-ajan asuntoihin ja kesämökeille, joissa ne voivat olla myös ulkokäytössä. Hän ei ota kantaa siihen, onko niitä turvallista viedä esimerkiksi omaan vakituiseen asuntoon.

Huutokaupattava irtaimisto on sellaista, mikä voidaan seurakunnan mukaan puhdistaa. Mainoksessa puhutaan ainakin pianon, laitoskeittiökoneiden, tuolien, ovien, ikkunoiden ja vessanpyttyjen myymisestä, mutta Puotinen kertoi viime viikolla, että lopullista luetteloa siitä, mitä voidaan panna myyntiin, ei ollut vielä koottu. 

Hengitysliiton nettisivuilla kerrotaan, että tavarat voidaan puhdistaa, ellei niissä ole näkyvää hometta eikä voimakasta homeenhajua. Jos kuitenkin huolellisen puhdistuksen jälkeenkin tavarat haisevat homeelle tai aiheuttavat oireita, tulee niistä luopua.

Puotinen toteaa, ettei seurakunta odota saavansa huutokaupasta suuria rahasummia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.