• Tyyne Koivukangas hyppäsi pituutta keskiviikkoiltana 26.6. Erkin koitoksen nimi tulee Erkki Pietilältä, joka aikoinaan lahjoitti kiertopalkinnon kylien välisiin urheilukisoihin. Nykyisin kylienvälisiä ei enää ole, mutta nimi säilyy nappulakisojen kesän avauskilpailun nimenä.
 • Manu Mäkelä (vas.) ja Mikko Saarijärvi kamppailivat pallosta entisten (keltaliivinen joukkue) ja nykyisten evijärveläisten välisessä jalkapallo-ottelussa markkinalauantaina. Ottelu päättyi entisten evijärveläisten 2–0-jaksovoittoon.
 • Viljami Turpeinen juhli maalia, kun Evijärven Urheilijat päihitti lauantaina kotikentällään Lohtajan Veikot 8–2. Ottelu oli EU:n kahdeksas, eli kausi seiskadivarissa oli täsmälleen puolivälissä. Seuraava kotipeli on torstaina Kokkolalaista Sääripotkua vastaan. Kyseessä heidän kakkosjoukkueensa eli Sääripotku/II. ”Yhteispeli on kehittynyt varmasti ensimmäisistä peleistä. Jokaiselle alkaa löytyä kentältä se oma pelipaikka”, Juho Fränti kertoo.
 • Abbas Al-juboori kamppaili pallosta LoVe/II-ottelussa.
 • Evijärvi-kauppa avasi ovensa pizzeriarakennuksessa, entisen kahvilan tiloissa keskustassa keskiviikkona 26.6.. Myynnissä on evijärveläisiä tuotteita, kuten käsitöitä ja kirjallisuutta, sek kunnan brändillä koristeltuja päähineitä ja kauhahuiveja. Samalla kauppa toimii matkailuinfopisteenä ja tapahtumatoimistona sekä pop-up-kunnantalona, eli sieltä saa apua kunnantalon ollessa kesätauolla ensi viikolla. Myyjinä kaupassa toimivat Sanna Syrjälä (kuvassa) ja Tuija Kontiainen kunnan puolesta.
 • Perjantai-iltapäivällä 28.6. oli ensimmäinen Evijärvi-seuran järjestämistä kiertoajeluista. Bussiretken aikana tutustuttiin Heikki Valijoen (kuvassa) opastuksessa Evijärven muistomerkkeihin, kuten Haapikylän käräjäkiveen, jonka paikalla Rannantuvan raunioilla pidettiin vuonna 1596 koko Järviseudun alueen toiset käräjät, ja muuhun pitäjän historiaan.
 • Perjantai-iltana 28.6. järjestettiin frisbeegolfkilpailu Nissinkankaan radalla. Kuvassa puttasi kokkolalainen Tuomo Heiskanen. Hän edustaa joensuulaista Joen Liitokiekko -nimistä frisbeegolf- ja ultimateseuraa.
 • Inan illan ohjelmassa torstaina 4.7. oli muun muassa rantalentopallo-ottelu, jossa Alapään joukkue päihitti kotijoukkueen 3–0.
 • Siiri Anttikoski (edessä) ja Emilia Saari liukumäessä Inan illassa.
 • Inan ilta: Tuomas Anttikoski, Mika Laihorinne, Veikka Laide ja Erkki Laide veivät rantalentiksen kiertopalkinnon Lahdenkylään.
 • Inan illan kanssa samalla herätettiin henkiin Inanlahden ympärijuoksu. Kuvassa olivat tulossa maaliin retkisarjalaiset Anu ja Asser Koivisto.
 • Viime vuoden Idols-kolmonen, lappajärveläinen Jere Övermark perjantai-iltana 28.6. Evijärven nuorisoseuran bäkkärillä ennen lavalle nousua. Hän kertoi, että keikkoja oli riittänyt Etelä-Pohjanmaalla Idolsin jälkeen, ja levynteostakin oli ollut puhetta.
 • Perjantainen kesäasukkaiden ilta Sillankorvan leirintäalueella 28.6. oli jo neljäs perättäinen. Paikalla oli kunnan henkilöstöä, kuten kunnaninsinööri Tuomo Saari ja ympäristösihteeri Eeva-Maija Savola (kuvassa), joilta mökkiläiset saivat vastauksia muun muassa uuteen rantayleiskaavaan, järven kunnostukseen ja vedenkorkeuteen liittyviin huoliinsa.
 • Keskiviikon 26.6. ”Kesäillan konsertin” solistit Maj-Lis Rantala, Carita Surma-aho ja Jorma Syrjälä osoittivat suosiotaan kitaristi Tuomo Övermarkin laulettua yhden kappaleen. Konserttikappaleet olivat Surma-ahon ja Rantalan käsialaa.
 • Kultakruunujuhlaan osallistui perjantaina 5.7. kuusi hiihtäjää, jotka olivat mukana voittamassa kruunun pysyvästi Evijärvelle 60 vuotta sitten: Esa Surma-aho, Armas Tampio, Ilmari Sulkakoski, Aimo Järvelä, Seppo Tampio ja Pauli Kujala.
 • Antti Jutila tarinoi kultakruunujuhlassa entisajan maakuntaviesteistä.
 • Jani Keto on Evijärven Urheilijoiden 2000-luvun parhaiten menestynyt hiihtäjä. Hänen on sijoittunut SM-tasolla nuorten sarjoissa kolme kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Häntä haastatteli kultakruunujuhlassa Johanna Kujala.
 • Kultakruunu on jäljennös vanhasta eteläpohjalaisesta kruunusta, jolla 1800-luvulla on koristettu suuri joukko Laihian ja Jurvan morsiamia.
 • Rantaraitti ja ”Laavuskaksi” ristitty, syksyllä valmistunut laavu avattiin virallisesti torstaina 27.6.. Laavun nimi ratkaistiin kirkonkylän ja Särkikylän alakoululaisille järjestetyllä nimikilpailulla, jonka voitti 169 ehdotuksen joukosta seitsemännen luokan syksyllä aloittava Jonne Luoma-aho (kuvassa). Myöhemmin alueelle rakennetaan myös rantapuistikko. Lisäksi rantaan tulee ennen pitkää ainakin esiintymislava, lasten leikkipaikka, pöytäryhmiä, istuskelu- ja oleskelupaikkoja, niittyä ja hedelmäpuita ja marjapensaita. Niiden avulla Evijärven rantamaisemaa saadaan yhä enemmän hyötykäyttöön. Illan ohjelmassa laavulla oli myös MLL:n Evijärvi-aiheinen tietovisapolku lapsille, lasten onkikilpailut ja yhteislaulua. SPR:n ystävät olivat tuoneet viereisen vanhainkodin asukkaita ulkoilemaan laavulle.
 • Mantamyrskyjä tanssittiin Vasikka-aholla keskiviikkoiltana. Nuorisoseuran kesän ensimmäiset tanssit tahditti Guns Rosor.
 • Mantamyrskyjä tanssittiin Vasikka-aholla keskiviikkoiltana. Nuorisoseuran kesän ensimmäiset tanssit tahditti Guns Rosor.
 • Mantamyrskyjä tanssittiin Vasikka-aholla keskiviikkoiltana. Nuorisoseuran kesän ensimmäiset tanssit tahditti Guns Rosor.
 • Aurinko laski Vasikka-ahon Mantamyrskyillä.
 • Evijärveläisen kuvataideharrastaja Maria Välikankaan kuvataidenäyttely Sitä sun tätä on auki kunnantalolla Evijärvi-viikolla. Välikangas sanoo, että hän haluaa taiteellaan saada katsojan kunnioittamaan ja miettimään luontoa.
 • Evijärven keskustassa ei tällaista väenpaljoutta muulloin kuin markkinoilla näy.
 • Asser Koivisto ja Feetu Nelimarkka pysähtyivät kiristämään polkupyöriensä ketjuja markkinakadun varteen.
 • Tommi ja Jaana Tapanimäki myivät savukalaa. Anssi Söderlingin veistämä hirsinen myyntikoppi oli markkinoilla neitsytmatkallaan.
 • Väritädit ja Jykä (Maaria Koivula-Talkkari, Linda Huhtaluhta ja Jyrki Talvitie) toimivat sisäänheittäjinä lasten katupiirustuskilpailussa. Roolihahmot luotiin vuonna 2017 Ylihärmän nuorisoseuran ”Sata satua” -tapahtumaa varten, ja sen jälkeen he ovat keikkailleet erilaisissa tilaisuuksissa. ”Tämä on mukavaa vastapainoa, koska me ohjataan näytelmiä, ja tässä saa itsekin vähän pööpöillä”, Huhtaluhta kertoi.
 • Evijärven keskustassa ei tällaista väenpaljoutta muulloin kuin markkinoilla näy.
 • Kunnantalolla oli torstai-iltana 27.6. murreluento ”Suattaahan tuo olla niinnii — vaan pohojalaanen ei kiärtele”. Savolainen Minna Vanhamäki (vas.) ja pohjalainen Leea Keto kävivät läpi itä- ja länsimurteiden ominaispiirteitä ja antoivat käytännön esimerkkejä savolaisesta ja eteläpohjalaisesta murteesta.
 • Jyrki Kujala ja Nero-koira patikoivat maanantai-iltana 1.7. Särkikylän kosteikolla. Kyläläisiä oli kokoontunut istumaan iltaa laavulle.
 • Britt Borgmästars osallistui kuvataideyhdistys Pisaroiden järjestämälle kolmipäiväiselle piirustuskurssille, jota oli vetämässä Väinöntalolla pitkän linjan kuvataiteilija ja graafikko Esa Tiainen. ”Piirtäminen on tärkeimpiä asioita kuvataiteessa. Se harjoittaa silmän ja käden yhteispeliä”, Tiainen kertoi. ”Vähän samalla tavalla kuin pianisti harjoittelee skaaloja, kuvataiteilija harjoittaa kättään ja silmäänsä piirtämällä.”
 • Vaasalainen lastenteatteri Soiva Sammakko esiintyi kirjastossa maanantaina. ”Soiva Sammakko ja seikkailu lammella” oli uudelleenlämmitelty ensimmäinen osa teatterin nimikkohahmon tarinaa. Se kertoi ystävyyden eri muodoista, yksinäisyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. Kuvassa Pia Leinonen ja Joni Tiala. Esityksen on ohjannut Sarah Bergkulla.
 • Erkin koitokseen keskiviikkona 26.6. osallistunut Saima Niemi pani merkille, että Evijärvi-viikko alkoi sateisena.
 • Seurakunta järjesti Evijärvi-viikon aikana useamman yhteislaulutilaisuuden eri puolilla pitäjää. Kuvassa Jokikylän kylätalolla lauloivat kirkkoherra Aki Paavolan (oik.) vierellä Aune ja Väinö Mannermaa. Säestyksestä vastasi kanttori Aira Kentala.
 • Väinöntalon kesäteatterissa esitetään vielä parin viikon ajan kesänäytelmää Vaimokulta ja armas anoppi. Heikki Luoman tekstissä tuoreen avioparin välit kiristyvät, kun miehen (Teemu Kauris) äiti (Anne Pesonen) tupsahtaa visiitille hääyönä ja asettuu taloksi.
 • Vaimokulta ja armas anoppi -näytelmä: Veijon (Teemu Kauris) ja Tuulian (Elina Ketomäki) välejä kiristää myös avioliittoneuvojan (Minttu Kangasmetsä) tupsahtaminen ovesta sisään.
 • Vaimokullan ja armaan anopin näyttelijät: takarivissä Minttu Kangasmetsä, Jaana Muukka, Mauno Puotinen ja Anne Pesonen (yhä rooliasussa). Eturivissä Teemu Kauris, Elina Ketomäki ja Ritva Kangas.
 • Sanna-Maria ja Roope Laukkonen ja heidän lapsensa Benjamin ja Aleksandra Evijärven markkinoilla. Parhaat markkinamuistot liittyvät tunnelmaan ja yhdessä olemiseen, Roope nimesi.

Kaikki Evijärvi-viikon kuvat

Artikkelin lukeminen vaatii kirjautumisen.

Jaa juttu: