SPR:n Pekka Annala: Kauhavan vastaanottokeskuksen lakkauttaminen on erittäin harmillinen päätös

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN vastaanottokeskus lakkautetaan viimeistään ensi vuoden alusta. Päätöksen tehnyt Maahanmuuttovirasto tiedotti asiasta keskiviikkona.

Vastaanottokeskuksen asukkaat siirtyvät muihin vastaanottokeskuksiin viimeistään vastaanottokeskuksen lakkauttamispäivämäärään mennessä.

–Syksyllä käynnistyy yt-menettely, ja sen jälkeen ruvetaan välittömästi siirtämään asiakkaita muihin keskuksiin, koska ison keskuksen alasajo ei ole ihan nopea juttu, kertoo SPR:n Länsi-Suomen toiminnanjohtaja Pekka Annala Seinäjoelta.

Kauhavan vastaanottokeskus toimii Suomen punaisen ristin alaisuudessa.  

Kauhavan vastaanottokeskuksessa on 200 paikkaa. Annala toteaa, että kukaan ei voi tietää, minne asti asukkaat joudutaan siirtämään.

–He voivat päätyä Rovaniemelle tai Turkuun tai mihin tahansa. Maahanmuuttovirasto päättää niistä, eikä me tiedetä sen jälkeen niistä mitään.

MAAHANMUUTTOVIRASTO vähentää Suomen vastaanottokeskuksista yhteensä noin 800 paikkaa. Syynä on tiedotteen mukaan laskenut tarve.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt edelleen varsin maltillisena. Viraston arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna alle 3 000 turvapaikanhakijaa, ja uusintahakemuksia jätetään noin 2 000. Vastaanottojärjestelmässä on nyt kirjoilla noin 9 500 turvapaikanhakijaa, joista noin 5 600 asuu erilaisissa vastaanottokeskuksissa.

Maahanmuuttovirasto kertoo pyrkivänsä pitämään vastaanottokeskusten paikkamäärän tarvetta vastaavana. Tällä hetkellä käytettävissä on noin 400 ylimääräistä paikkaa ja virasto arvioi tarvittavan paikkamäärän laskevan vielä usealla sadalla vuoden 2019 toisella puoliskolla.

Kauhavan lisäksi toiminta lakkaa kokonaan Karkun vastaanottokeskuksesta Sastamalassa, jossa on 120 paikkaa, ja Valolinnan vastaanottokeskuksesta Heinolassa, jossa on 170 paikkaa. Lisäksi paikkamäärää supistetaan useilla kymmenillä neljästä muusta Suomen vastaanottokeskuksesta.

SPR:N Annala on Maahanmuuttoviraston päätöksestä harmissaan.

–Maahanmuuttovirasto on päätöksensä tehnyt, ja asukkaat siirretään Maahanmuuttoviraston ohjauksessa muihin keskuksiin. Harmillinen päätös, että lakkauttivat. Kauhavan vastaanottokeskus on erittäin hyvin toimiva yksikkö. Se on harmi myös Etelä-Pohjanmaata ajatellen. Kauhavan vastaanottokeskus tarjosi erittäin hyvän valmiuden siihen, että jos tilaa olisi tarvittu nopeasti, sitä olisi löytynyt kätevästi sieltä. Valmiuden kannalta erittäin harmillinen juttu. Jos tilanne muuttuu yhtäkkiä, se tarkoittaa sitä, että joudutaan todennäköisesti perustamaan taas uusia yksiköitä, kun Kauhavalla olisi voitu vain laajentaa toimintaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.