Polkujuoksu liikuttaa luonnossa

Julkaistu:

Aihe:

JUOKSUN harrastaminen on Suomessa suositumpaa kuin aikoihin ja yhä useammat suuntaavat lenkille asfaltin ja teiden sijasta metsäpolulle. Tämän myötä myös lajin nimeltä polkujuoksu suosio on kasvanut huimasti viimeisten kuluneiden vuosien aikana. Ilmiöstä kertovat muun muassa loppuunmyydyt polkujuoksutapahtumat ympäri Suomea.

Polkujuoksu on monipuolinen laji, joka vaatii kestävyyttä, koordinaatiotaitoja ja tasapainoa. Vaihteleva juoksupohja tarjoaa jatkuvasti kropalle erilaisia ärsykkeitä sekä aktivoi lihaksia eri puolelta kehoa. Poluilla juokseminen saattaa myös sopia lajina sellaisille juoksun harrastajille, joille asfaltti aiheuttaa vaivoja liian kovana alustana.

KORTESJÄRVELLÄ kulkeva Leipätien patikointireitti on kesällä niin vaeltajien kuin myös polkujuoksijoidenkin käytössä. Reitti on Kortesjärvi-seuran rakentama ja toimii jatko-osana Pedersören puolella kulkevalle Utterleden-vaellusreitille jatkuen Saarijärven ja Änttikankaan kautta aina Lappajärven puolelle Hanhivuorelle sekä Kivitippuun. Polku on kauttaaltaan hyvässä kunnossa ja tarjoaa mahdollisuuden harrastaa liikuntaa luonnonkauniissa ympäristössä.

Kauhavalainen Aleksi Lammi on lähtenyt Järviseudulle Kortesjärven Leipätielle juoksemaan suunnistusharjoitteluunsa kuuluvalla kesäharjoittelukaudella. Puukkojunkkaripitäjästä kotoisin oleva Lammi edustaa tällä hetkellä suunnistuksessa kurikkalaista Rasti-Kurikkaa. Lammi kiittelee Kortesjärven laadukkaita polkuja. Hänen mukaansa hyvin hoidetut ja ylläpidetyt vaellusreitit Etelä-Pohjanmaalla tarjoavat erinomaisen puitteet harjoitella maastossa ja poluilla juoksemista lajinomaisessa ympäristössä.

–Minusta polkujuoksu on todella miellyttävä treenimuoto. Ylämäessä maitohapot nousevat jalkoihin, kun taas alamäissä askeleen saa antaa rullailla. Tämän lisäksi reitillä vaihtuvat maisemat pakottavat aina välillä pysähtymään ihastelemaan suomalaisen luonnon tunnelmaa, Lammi kertoo.

POLKUJUOKSU vaatii myös harrastajaltaan jonkin verran seikkailuhenkeä. Vähintään kengät kastuvat lähes poikkeuksetta jossain kohdassa matkantekoa.

–Maastossa juoksemisen taidot kehittyvät hiljalleen, mutta varsinkin alkuvaiheessa on syytä muistaa maastopohjan olevan ominaisuuksiltaan hyvin erilaista kuin asfaltin. Muun muassa nyrjähdysten riski voi olla korkea etenkin kokemattomilla juoksijoilla. Hyvässä porukassa ennalta selvitetyllä reitillä ja sopivalla vauhdilla juostessa polkujuoksu on kuitenkin varsin turvallinen harrastus, Lammi kommentoi.

Polkujuoksuharrastuksen aloittamiseen ei vaadita tavallisia lenkkareita kummempia varusteita. Mikäli lajista innostuu enemmänkin, on silloin syytä satsata maaston mahdollisen liukkauden vuoksi joko maastolenkkareihin tai suunnistuskenkiin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.