Kaikukortti mahdollistaa kulttuuriharrastuksen

Ilkka Peura, Sirpa Siltanen, Pirjo Heino, Leea Leto ja Marja-Liisa Nevala. Kuva: Maaria Koivula-Talkkari

VALTAKUNNALLINEN Kaikukortti-toiminta polkaistaan Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven alueella käyntiin 2. toukokuuta.  

Kaikukortti on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ihmisille, joilla ei ilman Kaikukorttia olisi varaa osallistua kulttuuritapahtumiin. Kaikukortilla esimerkiksi tapahtumiin, konsertteihin, elokuviin ja kansalaisopiston kursseille pääsee jatkossa maksutta. Kokeilujakso kestää vuoden 2020 loppuun, jonka jälkeen päätetään toiminnan mahdollisesti vakiinnuttamisesta. Aloite Kaikukorttitoimintaan lähti Kuntayhtymä Kaksineuvoiselta, ja mukana käytännön järjestelyissä ovat myös alueen kuntien kulttuuritoimet.

Kaikukortissa ei liiku lainkaan raha, vaan koko toiminta perustuu mukana olevien, kulttuuria alueella tuottavien tahojen tahtoon tehdä hyvää. Y-Kinon teatteripäällikkö Ilkka Peuran mukaan Kauhavalla tuntuu olevan paljon lapsia, jotka eivät pääse elokuviin ilmeisesti juuri vähävaraisuuden takia.

–Olemme huomanneet asian ilmaisnäytöksissä ja eurolla elokuviin -näytöksissä, joissa käy perheitä, jotka eivät muuten käy elokuvissa lainkaan. Nyt, kun näitä näytöksiä ei ole, korvaa Kaikukortti osittain asiaa, Peura kertoo.

Kaikukortilla voi lunastaa lippuja sekä itselleen että alle 16-vuotiaille lapsilleen.

Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto iloitsee siitä, että koko kansalaisopiston alue lähti mukaan Kaikukortti-kokeiluun, vaikka Lappajärvi ei enää olekaan mukana Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa.

–Kansalaisopistoissa ympäri Suomen on erilaisia käytäntöjä Kaikukortti-toimintaan osallistumiseen. Jossain opistossa kursseille on laitettu osallistujakiintiö, jossain taas rajauksia ei ole lainkaan. Järvilakeuden kansalaisopiston lopulliset käytännöt vakiintunevat kokeilujakson aikana, Keto toteaa.

Kulttuuripalvelujen tuottajilla on halutessaan oikeus rajata Kaikukortin piiriin esimerkiksi tietty prosenttiosuus pääsylipuista tai kurssipaikoista.

KAIKUKORTIN saaminen edellyttää asiakkuutta johonkin Kaikukorttia jakavaan tahoon. Kaikukorttia jakavat Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yksiköiden lisäksi ainakin seurakuntien diakoniatyö ja kuntien etsivä nuorisotyö. Työpaja Junkin vastaavan ohjaajan Sirpa Siltasen mukaan Kaikukortti on todella hieno mahdollisuus asiakkaille, ja Junkilla käyttöön päässee erityisesti Kaikukortin yhteisökortti. Yhteisökortilla työntekijä voi viedä kaikukorttilaisia tapahtumiin, sillä monesti lähtemisen kynnys on korkea. Mukana olevien tahojen laaja skaala saa korttien jakajilta kiitosta.

–Esimerkiksi Power Truck Show on mahtava isä-poika -juttu vaikka viikonloppuisälle, Siltanen iloitsee.

Kaikukorttitoimintaan ovat lähteneet mukaan alueen kulttuurikohteista Lappajärven kesäteatteri, Onnelan kesäteatteri, Ylihärmän nuorisoseuran näytelmät, Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran näytelmät ja Valehtelun SM-kisat, Evijärven harrastajateatterin näytelmät, Y-Kinon ja Magnum Theatren elokuvat, alueen museokohteet kuten Suomen jääkärimuseo ja Väinöntalon museo, Tanssiseura vaihtoaskeleen tanssikurssit sekä Härmänmaan musiikkiopiston varhaisiän musiikkikasvatus. Kaikukortilla on mahdollista harrastaa urheiluakin, sillä mukaan ovat lähteneet myös Härmän kylpylä (kuntosali ja viihdepalvelut), Kivitippu Spa (yleisöuinti), Power Truck Show, Kauhavan urheiluautoilijat, Kauhavan Hela-kiekko sekä Lappajärven Veikot ja Ylihärmän Pesis-Junkkarit. Kaikukortilla pääsee maksutta myös alueen kuntien järjestämiin kulttuuritapahtumiin sekä Järvilakeuden kansalaisopiston kursseille.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.