Kevättulvat jäivät pieniksi

Vieresniemessä 24.4.2019 otetussa kuvassa Lappajärven vedenpinta näytti olevan vielä melko matalalla. Kuva: Eija Pippola

Julkaistu:

Aihe:

ELY-keskus on perinteisesti helpottanut kevään tulvatilannetta hyödyntämällä alueen säännösteltyjä järviä, jotka lasketaan lupapäätösten mukaisesti matalimmilleen maaliskuun lopussa. Koska jokien kevään tulvahuippu jäi pieneksi, on sulamisvesiä kerätty pääosin jo huhtikuun alusta lähtien säännöstelyihin järviin säätämällä järvien lähtövirtaama mahdollisimman pieneksi. Säännöstelypatoja ei voida kuitenkaan kokonaan sulkea, sillä lupapäätökset edellyttävät tietyn vesimäärän juoksuttamista myös alavirtaan.

Virtaaman pienennyksen seurauksena Ähtävän-, Lapuan- ja Kyrönjoen järvien pintojen nousu on viime aikoina ollut useita senttejä päivässä. Lupapäätösten mukaisesti ELY-keskus pyrkii nostamaan säännösteltyjen järvien pinnat ns. kevätkuopasta kesätasoon huhti-toukokuun aikana. Tämän hetken vesitilanteen ja vesistöennusteiden perusteella säännöstellyt pohjalaisjärvet tulevat nousemaan kesäkuuhun mennessä normaalille kesätasolle. Tilanteeseen vaikuttavat toki myös kevään sademäärät.  Mikäli sadetta saadaan toukokuussa todella vähän, niin Hirvijärven tekojärvi ei välttämättä ole kesätasossa kesäkuun alussa.

Lappajärven vedenpinta nousee nopeasti

Ähtävänjoella viime kesän ja loppuvuoden kuivuuden vuoksi poikkeuksellisen alhaalla olleen Lappajärven pinta nousee ennusteiden mukaan tavoitevyöhykkeen yläosalle kesäkuun alkuun mennessä. Lappajärven pinta on noussut viime päivinä noin 3 cm/vrk, mikä on näin isossa järvessä nopeaa muutos. Soinin alueelta vesiä tuovan Kuninkaanjoen virtaama on edelleen nousussa, joten nousu tulee jatkumaan. Alajärven pinta on noussut pääsiäisen aikana säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Evijärven pinta nousee ennusteiden mukaan kesätasolle kesäkuun alkuun mennessä.

Järvet ovat nyt huhtikuun lopulla hyvinkin ajankohdan edellyttämällä tasolla ja saavuttavat todennäköisesti kesäkorkeutensa kesäkuun alkuun mennessä. Jos kesästä 2019 tulee yhtä vähäsateinen ja lämmin kuin viime vuonna, niin järvien matalia vedenkorkeuksia ei valitettavasti voida välttää. Tulevan kesän vedenkorkeudet riippuvat kesän sääoloista ja lupapäätösten määräämistä minimijuoksutuksista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.