Kunnan omistamalla sähköautolla joustavuutta liikkumiseen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Vimpelin kunta anoo Ympäristöministeriöltä avustusta sähköauton hankkimiseen. Ministeriö avustaa kuntien ja alueiden hankkeita, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen päästökaupan ulkopuolelle jäävällä taakanjakosektorilla. Kukin hanke voi saada avustuskelpoisista kustannuksista ministeriöltä 60 prosenttia, korkeintaan 50 000 euroa. Kokonaisuudessaan avustusta on suunniteltu jaettavan noin 500 000 euroa.

Kunnan sähköauto olisi kuntalaisten varattavissa esimerkiksi Lapuan juna-asemalle kuljettaessa. Pikkuautosta voi varata joko kuskin paikan tai muita paikkoja riippuen varaustilanteesta ja ajo-oikeudesta. Palvelulla helpotetaan muun muassa ikäihmisten kulkemista Seinäjoen suuntaan sekä työmatkaliikennettä maakuntakeskuksen suuntaan. Muuna aikana auto palvelisi kunnan omien työntekijöiden liikkumista päivittäin puhdistuspalvelun, talonmiespalvelun ja ruokapalvelun vuoksi, mikä tuottaa kunnalle vuositasolla noin viisi prosenttia teknisen palvelun menoista. Sähköautoa säilytetään joko Vimpelin kunnan pihassa olevassa sähköauton latauspisteessä tai Lapuan/Seinäjoen juna-aseman läheisyyteen perustettavassa sähköauton latauspisteessä riippuen siitä missä auto milloinkin sijaitsee.

Kuntalaisten joustavan liikkumisen ja maaseudun asuttavuuden turvaamiseksi on tarpeen luoda yleinen yhteyskyyti junalle ja sieltä kotiin, todetaan hakemuksen perusteluissa. Järjestelmän tarkoituksena on vähentää turhaa päällekkäistä liikennettä, lisätä sähköautojen määrää ja käyttöä sekä helpottaa maalla asumista ja kaupungissa työskentelyä ja lisätä viihtyvyyttä maalla. Näillä toimilla vähennetään liikennepäästöjä ja luodaan toimiva konsepti, jolla ylläpidetään kuntalaisten omatoimista liikkumista edullisesti ja lisätään maaseudun kiinnostavuutta. Konseptin valmistuttua se on monistettavissa muille kunnille heidän tarpeitaan vastaaviksi.

Vimpelin hankkeen kokonaiskustannukseksi esitetään 50 000 euroa, josta kunnan osuudeksi tulisi 17 500 e, mistä osa voidaan toteuttaa omana työnä. Pääosa hankkeesta toteutetaan vuoden 2020 aikana.

Vimpelissä on jo kaksi sähköautojen latauspistettä. Sähköautoilun etu on myös edullisuus, mainitaan hakemuksessa.

Kunnanhallitus päättää avustushakuun osallistumisesta kokouksessaan maanantaina.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.