Maailman onnellisin kunta hyödyntää vahvuuksiaan

Sami Gustafsson (oik.) sai keskiviikkona tilaisuuden kehua Vimpeliä ministeri Mika Lintilälle.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Jos joku tarvii jotain perusteluita, tervetuloa tutustumaan tänne Vimpeliin, täällä ne perusteet ja todisteet ovat.

Hän lupaa, että Vimpeli tulee olemaan Suomen suurin puheenaihe: oli sitten helsinkiläinen, turkulainen tai tamperelainen, puhuu viikoittain Vimpelistä. Mediastrategia siihen, millä toimenpiteillä edellä mainittu toteutetaan, on valmiina.

Vielä ei julkisuutta ole tarvinnut tavoitella ja juttuja tyrkyttää medialle. Avoimesti uutta kotikuntaansa fanittava Gustafsson on näkynyt ja kuulunut jo ennen virallisen työnsä aloittamista sekä Vimpelissä, somessa että lehdistössä. Ensimmäisten työviikkojensa aikana hän on ollut jopa kansallisissa lööpeissä samaan aikaan kun on ajanut itseään sisään uuteen virkaansa. Etenkin somen merkitys ja hyödyntäminen on hänellä hallussa.

–Täällä on liukuhihnalta uskomattomia tarinoita ihmisistä ja yrittämisestä.

Olemassa olevia vahvuuksia aletaan hänen suunnitelmissaan hyödyntää entistä tehokkaammin: yhteisöllisyys, luonto, urheilu, yrittäminen, sisukkuus, moderni teknologia. Niistä koostuu hyvä tulevaisuus.

–Turussa ison osan elämääni viettäneenä haltioidun Lappajärvestä ja Lakikselta avautuvasta käsittämättömän hienosta maisemasta. Ja Saarikentän elävästä pesäpallokulttuurista. Kun me ollaan The Capital of Nordic Baseball, miksei meillä ole koko maailmaa kattavaa pesäpallofestivaalia täällä? Me heitetään hukkaan meidän resursseja, jos sitä ei hyödynnetä.

Ja jos se hänestä riippuu, hyödynnetään.

–Tavoitteena on tuoda baseball-joukkue Jenkeistä. Tästä ollaan jo keskusteltu, että lähdetään viemään eteenpäin. Festivaalin ohjelmassa olisi baseball- ja pesäpallopelejä sekä kunnon show oheistapahtumineen.

GUSTAFSSON on nähnyt maailmaa ja tehnyt kauppaa etenkin Kiinan suuntaan. Sieltä on löytynyt näkö- ja tulokulmaa uuteen työhön.

–Hongkongissa, kun tiesin tulleeni valituksi Vimpeliin, esittelin kuntaa monissa isoissa pöydissä, missä istuin monien vaikutusvaltaisten henkilöiden ja poliitikkojen kanssa. He katsoivat haltioissaan Vedon pesisfinaalia, jota näytin YouTubesta.

–Se, mistä maailmalla sytyttiin eniten, oli se, kun kerroin, että ollaan ”small town, many heroes”, ja kaikki mitä tänne on rakennettu, on tehty sisukkuudella. Teema on näkemisen arvoinen! Myös mystinen tarina asteroidista on myyntivaltti. Tässä pitäisi herätä, että vaikka nämä ovat meille ehkä tavallisia asioita, muille ne voivat olla uutta ja ihmeellistä. Näillä voidaan houkutella tänne ulkomaisia matkailijoita.

Vimpelistä puolestaan voitaisiin viedä puhdasta, orgaanista ruokaa, josta on maailmalla valtava kysyntä.

Pelkkä brändi ei toki riitä elinvoiman kasvattamisessa sekä matkailijoiden ja uusien asukkaiden houkuttelemisessa:

–Peruspalveluiden tulee olla kunnossa

28-VUOTIAS Gustafsson aloitti virassa maaliskuun alkupäivinä. Työn luonne on ehtinyt tulla selväksi.

–Työ on monipuolista: ensin tiepalaverissa keskustellaan routavaurioiden hoitamisesta, tulee puhelu vanhustenhoitoon liittyen, on kokous maakunnallisten sotepalveluiden tulevaisuudesta, kokonaisturvallisuusluento Lappajärvellä, seuraavana hetkenä ministeri talutettavana ja anotaan rahaa urheilufasiliteettien uudistamiseen.

–Tässä työssä suurin kompetenssi on mukautumis- ja sopeutumiskyky, ja että on hyvä ihmisten kanssa. Mahdollisimman nopeasti täytyy löytää ihmiset, joissa tieto asuu, jotta voi tehdä oikeat päätökset kunnan kannalta, kuka toimii ja millä resurssilla.

Siksi hän on pyrkinyt tapaamaan kaikki avainhenkilöt ensimmäisten viikkojensa aikana.

–Se, mitä minulta odotetaan, on uusia ideoita kunnan kehittämiseen, tiivistää Gustafsson.

–Erityisesti elinvoiman kasvattamiseen liittyen. Haastan ajattelemaan uudella tavalla. Meidän tulisi olla aktiivisempi tapahtumajärjestäjä ja houkutella ihmisiä tänne. Sellainen ruokkii muuta elinvoimaa. Vaikka teolliset työpaikat vähenisivät vuosien aikana, tilalle saadaan antimateriapalveluita, kuten koodausta, suunnittelua ja konsultointia: etäyhteyksien avulla työ voidaan hyvin tehdä täällä.

KAIKKI tehot on otettu irti Suomen nuorimman kunnanjohtajan ajaessaan itseään sisään organisaatioonsa. Hänellä riittää virtaa, vaikka päivät venyvät pitkiksi ja yöunet jäävät muutamaan tuntiin.

–Entisenä laskuvarjojääkärinä tiedän voivani tehdä ihan järkeviä suunnitelmia viiden vuorokauden valvomisenkin jälkeen, hän naurahtaa.

–Neljän tunnin yöunet ovat ihan luksusta.

Akkuja hän lataa mieluiten metsästämällä, kalastamalla tai karaten parissa.

–Full contact -karatea ei ole tässä lähialueella, joten voi olla, että joskus Vimpeliin perustetaan karateseura.

Nuoresta iästään huolimatta Gustafssonilla on kaksi koulutusalan yritystä, joita hän on hoitanut sotilasuransa ohessa. Hän on painanut 18-vuotiaasta asti töitä seitsemän päivää viikossa.

–Tykkään tehdä. En koe työtä työnä, työ on enemmän elämäntapa. Olen periaatteen mies, jos johonkin alan, se pitää tehdä kunnolla.

TÄÄLLÄ Järviseudulla ihmisillä on todella paljon energiaa ja ihmiset ottavat alueen kehittämisen tosissaan. –Tänne tuleminen on ollut helppoa. Tuki on ollut valtaisa. Olen kuin olisin täällä kotonani.

Gustafssonin idea käydä tapaamassa kuntalaisia iltakahvien merkeissä sai hyvän vastaanoton.

–Kymmeniä pyyntöjä on tullut. Ajatuksena oli, että tapaan yhden kuntalaisen viikossa, mutta yritän nyt tavata useamman, että saan jonoja purettua. Tavoitteena on kuulla ongelmista ja kerätä kehitysideoita. Tämä on työkalu, jota voin käyttää peilauspintana päätöksentekoon.

–Olen ihmetellyt yhteisöllisyyttä ja talkootöitä. On hieno nähdä, että täällä on turvallista elää ja olla osa tätä hienoa yhteisöä. Tämä on avoin paikka, vaikka eteläpohjalaiset mielletään ehkä ahdasmielisiksi, mutta minut on otettu tällaisena vastaan tosi hyvin ja ihmiset ovat olleet liekeissä. Olen ollut siitä tosi otettu.

edit 24.4. klo 12.15. Vaihdettu termi Suomen onnellisin kunta maailman onnellisimmaksi kunnaksi.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.