Sisäilmaongelmien syy selvisi

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Lämpökamerakuvia otettiin 56, ja materiaalinäytteitä 18 eri puolilta seurakuntataloa. Nämä paljastivat sisäilmaongelmien todelliset syyt. Ulkoseinissä on mikrobivaurioita eri puolilla rakennusta ja erityyppisissä ulkoseinissä. Kellarin kosteusvauriot oli todettu jo 4. joulukuuta 2018 tehdyissä tutkimuksissa.

VALESOKKELI, jota suosittiin 1970-luvulla, kun Evijärven seurakuntatalo rakennettiin, on sisäilmaongelmien pääsyy. Valesokkelirakenteessa tuuletus ei toimi, ja ulkoseinään kertyy vuosien varrella kosteutta, jonka myötä mikrobit saavat suotuisat olosuhteet.

Mikrobeista pahin on sädesieni. ja valitettavasti sitä löytyy kaikista ulkoseinistä Evijärven seurakuntatalolla. Alipaineistettu ilmanvaihto on vetänyt korvaavaa ilmaa seinän raoista ja näin mikrobit ovat levinneet myös sisäilmaan. Lämpökameramittauksissa paljastui, että katossa on kosteusvaurioita, jotka todennäköisesti johtuvat paikallisista vesivuodoista.

Ensin ajateltiin, että sisäilmaongelmat johtuivat putkivuodoista, jotka löydettiin viime vuonna alkuvuodesta, ja tähän liittyen tehtiin kaikki tarvittavat korjaustyöt kevään ja kesän aikana. Mutta ongelmat eivät poistuneetkaan, vaan päinvastoin. Työntekijät alkoivat oireilla enemmän ja enemmän. Tässä vaiheessa tilattiin rakennusterveystarkastaja Esa Kemppaiselta tutkimukset ja syyt alkoivat heti selvitä jo näytteidenotossa.

TÄLLÄ hetkellä seurakuntatalo on yhteisellä päätöksellä poissa käytöstä. Väistötiloina on entisen Pop-Pankin tilat Kauppatie 1:ssä, jossa on nyt kirkkoherranvirasto, diakoniatoimisto, kokoustila ja työntekijöiden toimitilat. Lapsi- ja nuorisotyö on toistaiseksi omakotitalossa Kirkkorinteentie 11:ssä. Kirkkorinteellä pidetään päiväkerhot ja perhekerho sekä nuorisotyön toiminta. Paikallislehdestä ja seurakunnan kotisivuilta voi lukea tarkemmin, koska toiminta pääsee alkamaan.

Seurakuntatalon kohtalosta päättää kirkkoneuvosto tämän kuun lopussa.

–Helppoa ja halpaa vaihtoehtoa ei ole toteaa kirkkoherra Aki Paavola.

–Tilanne on todella ikävä ja raskas, mutta ei auta kuin mennä eteenpäin päivä kerrallaan. Päätöksistä tiedotetaan sitten, kun ne on tehty.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.