PÄÄKIRJOITUS: Kuin käärmettä pyssyyn

Julkaistu:

Aihe:

Sipilän voi nähdä sanojensa mittaisena miehenä, joka noudatti tulos tai ulos -ohjenuoraansa ja otti umpikujana johtaneessa tilanteessa lakin käteensä. Toisaalta taas, kyseessä on poliittinen teatteri, jolla pyritään vaikuttamaan kannatuslukuihin ja sen kautta myös vaalitulokseen. Arvovallan näkökulmasta uudistus oli järkevämpää kaataa nyt kuin odottaa siihen asti, että se kaadetaan eduskunnassa.

MONET politiikantoimittajat ovat nostaneet sote-romahduksen jälkimainingeissa hallituksen kyvyttömyyden uudistuksen läpivientiin. On haukattu liian isoa palaa, tehty poliittisia lehmänkauppoja eikä asiantuntijoilta ole kuunneltu. Sote-kritiikkiä satoi aivan loppumetreille saakka, mutta tästä huolimatta uudistusta ajettiin eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn.

Sipilän letkautus ”kaiken maailman dosenteista” jäi elämään, ja kuvaa karulla tavalla asiantuntijanäkemysten roolia lainvalmisteluissa. Toinen hieman vastaava lausahdus on ”tehdään tällainen laki ja katsotaan, mitä siitä seuraa”.

SOTE-UUDISTUS on ollut tämän hallituskauden suurin ja isotöisin hanke. Sen kaaduttua on aloitettava, jos ei nyt alusta, niin melko läheltä alkupistettä kuitenkin. Vaalituloksen jälkeen puolueiden valta-asemat ovat selvillä, ja hankkeeseen ryhdytään uudelleen. Uudistus on tehtävä, sillä nykymuotoinen terveydenhuolto ei kestä Suomen ikärakennetta.

Oli hallituksessa mitkä puolueet tahansa, asiantuntijoita kannattaisi seuraavalla kierroksella kuulla jo valmisteluvaiheessa, jotta tällaiselta jälkipyykiltä vältytään. Lisäksi näkökulmana pitäisi olla puoluekohtaisten viiteryhmien sijaan koko Suomen kansa, jolle tätä uudistusta ensisijaisesti ollaan tekemässä. Sosiaali- ja terveyspalveluita ei pidä uudistaa yksityisten palveluiden tai maakuntahallinnon mukaan, vaan ytimessä pitäisi olla ne pienet ihmiset, jotka tätä valtakuntaa kansoittavat – ja myös ikääntyvät.

JOTTA ennenaikaisesti päättynyt hallitustaival ei taantuisi pelkäksi tuhkassa pyöriskelyksi, on saatu aikaan myös paljon hyvääkin. Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen ja alkoholilainsäädännön päivitys ovat onnistuneita uudistukia. Myös työllisyyden parantumisesta voi varovaisesti taputella selkään, joskin aktiivimallin tilastokikkailu ja maailmantalouden parantunut tila vievät tästä saavutuksesta osan glooriasta.

Ihan kohta äänestetään, ja aika paljon on utua kristallipallossa. Kun väki siirtyy uurnille, lopputulos voi olla ihan mitä tahansa. Seuraavalla kierroksella sopisi toivoa, että sote-uudistus valmisteltaisiin kunnolla ja saataisiin viimein maaliin. Ja mieluusti vielä ilman niitä lehmänkauppoja ja mutkien oikomisia. Niitä kaiken maailman dosentteja kannattaa toisinaan kuunnella.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.