Mitä haluaisit ”isona” tehdä?

Otsikon kysymys on askarruttanut peruskoulun päättäviä nuoria jo kuukausien ajan. Toisille valinnat ovat selviä, toiset pohtivat eri vaihtoehtojen välillä ja joku toteaa että en tiedä. Alkanut yhteishaku on osaltaan vauhdittamassa päätöksen tekoa. Jos valinta on vaikeaa, niin lohdutan teitä nuoria toteamuksella, että aina se on ollut yhtä vaikeaa.

Joskus valinta osuu kerralla oikeaan, mutta monelle ammatti vaihtuu elämän myötä, joillekin useaan kertaan. Syynä vaihdoksille on ammattien uudistuminen ja muuttuminen, elämäntilanteen muutokset ja monet muut asiat. Kuitenkin aina on ollut tärkeää, että on hankittu ammatillinen koulutus, jota myöhemmin on voitu täydentää tai uudelleen kouluttautua. Koulutus ei ole mennyt hukkaan.

Järviseudulla tehtiin parisen vuotta sitten selvitystä koulutusyhteistyöstä, siinä yhteydessä hankittiin laajasti lausuntoja kunnilta ja muun muassa yrittäjäjärjestöiltä. Lausuntojen yhteenvetona voitiin kirjata: Tavoitteena pidetään ammatillisen koulutuksen säilymistä Etelä-Pohjanmaan pohjoisilla alueilla ja Alavudella.

Samoin toivottiin yrittäjyyskoulutuksen lisäämistä opetuksessa. Edelleen toivottiin alueen vahvojen toimialojen, kuten teknologiateollisuuden, mekaanisen puunjalostuksen, turkistalouden, kaupan ja maatalouden sivuelinkeinojen koulutuksen kehittämistä ja uudistamista elinkeinojen tarpeisiin. Samoin toivottiin matkailun kasvun huomioimista koulutuksissa. Selvitys tarkoittaa ammatteina: metalli- ja asennusalan osaajia, saha- ja puuteollisuuden ammattilaisia, työntekijöitä turkistarhoille, myynti- ja palveluhenkilökuntaa, koneurakointia ja palveluiden tuottajia ja tekijöitä matkailualalle.

Edellä olevasta voidaan kiteyttää, että Järviseudulla pidetään tärkeänä ammatillisen koulutuksen säilymistä ja alueen tärkeiden toimialojen jatkuvuuden turvaamista. Tässä on haastetta niin opintojen ohjaukselle kuin Teille nuorille valitessanne tulevaa opintopaikkaa.

Mitä sitten isona työksi? On tärkeä, että sinä itse viihdyt ja pärjäät työssä, on se sitten käsillä tekemistä tai muunlaista työtä. Viime ajat ovat osoittaneet, että monilla aloilla on pulaa käytännön osaajista, jopa heikompina aikoina. Valintaa helpottaa ajatus elinikäisen oppimisen periaatteista, eli voit jatkuvasti kehittyä ja oppia uutta ja siten päästä vaativimpiin töihin. Tsemppiä tulevaan.

Jouko Kuismin, ammattikasvatusneuvos

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.