Lukijan mielipideartikkeli:

Kirjaston päivitys tähän päivään

Satsaus uuteen koulurakennukseen on iso, mutta uusi kirjasto koulun yhteydessä hyödyttäisi ryhmätyötilana, läksyjen tekopaikkana, lukusalina, etätyöskentelytilana. Mahdolliset Geolukio- ja GeoPark- hankkeet tulisivat varmasti tarvitsemaan näitä tiloja.

On maailma muuttunut, kun pitää todistella kirjaston tärkeyttä. Ajatellaanko vieläkin niin, että kirjojen lukeminen on vain huvittelua ja ajanvietettä? Kirjastot vaikuttavat myönteisesti lukutaitoon, oppimiseen ja hyvinvointiin. Urheiluun ja liikuntarakentamiseen on kyllä satsattu monella paikkakunnalla. Nämä eivät tietysti ole toisiaan poissulkevia asioita, mutta vanha sanonta, ”että ihminen ei elä pelkästä leivästä”, pitänee edelleen paikkansa.

Lappajärvellä on toki kirjasto. Aika hyvä paikkakunnan kokoon nähden, vaikkakin pieni. Omatoimikirjasto on lisännyt käyttäjiä. Jos nyt olisi mahdollisuus kehittää sitä edelleen tulevaisuutta varten, katsoisin kortit vielä uudelleen. Varsinkin jos rakennuksessa on jo todettu sisäilmaongelmia. Tällaisten ongelmien korjaus on kallista ja usein turhaa, ja seuraukset voivat olla vakavia.

Satsaus uuteen koulurakennukseen on iso, mutta uusi kirjasto koulun yhteydessä hyödyttäisi ryhmätyötilana, läksyjen tekopaikkana, lukusalina, etätyöskentelytilana. Mahdolliset Geolukio- ja GeoPark- hankkeet tulisivat varmasti tarvitsemaan näitä tiloja.

Uusi kirjasto pitää päivittää tähän päivään, ei hankita vain fyysisiä kirjoja. Kaikille mahdollisuus käyttää tietokonetta ja nettiyhteyttä rauhallisessa ympäristössä, ja näihin opastusta. Joillakin paikkakunnalla voi jo lainata kirjastosta erilaisia harrastus- ja urheiluvälineitä, ompelukoneen tai työkaluja.

Mainos

Tulevaisuuden kirjaston merkitys tärkeimpänä tiedonsaannin lähteenä vähenee, mutta on todistettu, että merkitys julkisena tilana lisääntyy. Kirjasto antaa mahdollisuuden vapaa-ajanviettoon ja sosiaalisten kontaktien luomiseen varsinkin työttömille, yksinasuville, maahanmuuttajille ja eläkeläisille. Lappajärvi taistelee väestön muuttotappion kanssa monen muun tavoin, mutta hyvä kirjasto ainakin olisi yksi viihtyvyyttä lisäävä tekijä.

Kirjastosta tulisi tehdä koko kunnan avoin kohtaamispaikka, olohuone, johon kaikkien kuntalaisten olisi helppo tulla. Tämä on mahdollisuus lisätä yhteisöllisyyttä. Lappajärveltä ei oikein löydy yhdistyksille eikä harrastuspiireille paikkaa kokoontua. Näyttelytila on tällä hetkellä kovin pieni, ja kysyntää on koko ajan. Suuremmassa tilassa voisi eri järjestöt esitellä omaa toimintaansa ja pitää esitelmiä ja koulutustilaisuuksia.

Tuija Matintupa, entinen lappajärveläinen

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Onnellisuus on jotain, mitä ei voi ostaa. Sen sijaan kaikki edellytykset siihen löytyy Järviseudulta, eikä maailman metropoleista, sanoo Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

Onnellinen mies 

SUHTEUTETTUNA alueemme kokoon, väestöpohjaan ja resursseihin, sekä alueelle kehitettyihin toimintamalleihin olemme kansallinen edelläkävijä – suunnan

Onnellisuus on jotain, mitä ei voi ostaa. Sen sijaan kaikki edellytykset siihen löytyy Järviseudulta, eikä maailman metropoleista, sanoo Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

Onnellinen mies 

SUHTEUTETTUNA alueemme kokoon, väestöpohjaan ja resursseihin, sekä alueelle kehitettyihin toimintamalleihin olemme kansallinen edelläkävijä – suunnan

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.