Äänilehti vie paikalliset uutiset myös vanhuksille

Näkövammaisille tarkoitettu lehden äänitallenne tuo paikalliset uutiset nyt myös seitsemään Järviseudun vanhusten asumispalveluyksikköön.

Julkaistu:

Aihe:

Lahjoitus sai alkunsa tarpeesta ja toiveesta.

–Vimpelin Venla ja Väinö -kodista kyseltiin, että voisiko heille lähettää Järviseudun sanomien äänilehden, jota sitten kaikki yhdessä kuuntelisivat, kertoo konttorinhoitaja Marja Aronen.  

–Lähetämme äänilehden Vimpelissä lisäksi Intervalliosastolle, Lappajärvellä Maijalaan ja Lintukotiin, Kortesjärvellä Harjulakotiin sekä Tupasvillaan ja Alajärvellä Kultakämmeneen. Evijärvellä lehdelle ei ollut tarvetta.

ON PERJANTAIN iltapäivä. Venla- ja Väinö -kodin yläkerrassa, Väinön yhteistilassa istutaan jo pöydän ympärillä. Keskusradion kautta alkaa kuulua matalaäänisen mieshenkilön puhetta. Lukija aloittaa uusimman, nyt toissaviikkoisen lehden pääkirjoituksesta: Turvallisen vanhuuden pitäisi olla jokaisen perusoikeus.

Lukija kertoo auringon nousu- ja laskuajat, vedenpinnan korkeudet, kuvailee Paremmin tuu ja sano -palstan kuvan ja kuulijoita naurattaa, kun pilapiirroksen mies toteaa hänellä olevan hyviä unitaplettia, ”mutta minä en herää niitä ottamaan”. Seuraavaksi kuullaan gallup. Lappajärven S-Marketin sähköistämisestä kertovassa jutussa lukija kuvailee, että kuvassa olevilla on työhaalarit yllään.

Lehti etenee vanhustenhoidosta kertovaan juttukokonaisuuteen. Joku kuulijoista kyselee, milloin saadaan kahvia. Ulkona sataa lunta. Paikalliset uutiset jatkuvat.

PALVELUKOTI MAIJALAN johtaja Riina Harju pitää ideaa äänilehden saamisesta vanhusten kuunneltavaksi hyvänä.

–Meillä on paljon asukkaita, jotka eivät eri syistä itse lukea, eikä hoitajilla ole aina aikaa alkaa lukemaan heille lehteä sen syvällisemmin. Vielä emme ole aloittaneet yhteisiä kuunteluhetkiä. On ollut puhetta, että viedään levyjä sellaisille asukkaille, jotka eivät itse pysty lukemaan, myös huoneissa kuunneltavaksi.

ÄÄNILEHDEN luvusta vastaa vuorotellen joukko vapaaehtoisia. He voivat lukea tuoreen lehden nauhalle joko kotonaan tai Järviseudun Sanomien toimistolla.

–Lehden luvun jälkeen äänitiedosto lähetetään tietokoneen välityksellä Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n toimistolle Seinäjoelle, jonka toimesta se siirretään cd-levyille ja levyt lähetetään asiakkaille, toteaa Aronen.

Äänilehden voi tilata Pohjanmaan Näkövammaiset ry:ltä liityttyään jäseneksi ja maksettuaan 30 euron jäsenmaksun. Yhdistys julkaisee äänilehtenä kahta sanomalehteä sekä 16 eri paikallislehteä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.