PÄÄKIRJOITUS: Sote-rakennelma huojuu

Sote- ja maakuntauudistus ovat olleet tämän hallituskauden isoimpia tavoitteita. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta on yritetty saada maaliin jo pidemmän aikaa, ja nyt alkaa vahvasti näyttää siltä, että vieläkään ei tule valmista.

Nykymuotoinen sote-uudistus on kirvoittanut paljon kritiikkiä. Talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi uudistusta muun muassa säästötavoitteista. Kolmen miljardin säästöille ei löydy riittäviä perusteita, eikä lakiesityksestä löydy liioin niitä mekanismeja, joilla säästötavoite saavutettaisiin.

Arviointineuvoston kritiikki kohdistuu myös palveluiden laatuun. Jos tuottavuus ei kasva, on todennäköistä, että palveluiden laadusta tingitään. Epävarmojen kustannussäästöjen käyttäminen uudistuksen perusteena on Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan kyseenalaista.

PERUSTUSLAIN asiantuntijat puolestaan pelkäävät, että uudistus vaarantaa yhdenvertaisuuden. Ehdotus heikentäisi niiden ihmisten asemaa, jotka palveluita tarvitsisivat eniten. Asiantuntijoiden mukaan tämä lisää eriarvoistumista.

Valinnanvapauttakin kritisoidaan. Sen ongelmana on suhde EU:n valtiontukisääntelyyn. Riskinä on, että uudistus tuottaa jälkikäteen tuomioistuinprosesseja, joissa valinnanvapausmallin suhdetta EU-oikeuteen selvitetään.

NÄIN metropolialueen ulkopuolella sote-uudistuksen ilmiselvänä riskinä on yhdenvertaisuuden toteutuminen. Suurimmat asiakasmäärät ovat etelässä, joten luonnollisesti sote-toimijatkin satsaavat paukkunsa sinne.

Järviseudun alueella vanhusväestöä on paljon, ja juuri he ovat niitä, jotka eniten tarvitsevat sosiaali- ja terveysalan palveluita.

TOIVOA sopii, ettei selkeästi keskeneräistä uudistusta ajeta väkipakolla maaliin vain siitä syystä, että se pitää saada hoidettua ennen vaaleja. Riskinä tietysti on, että seuraava hallitus aloittaa taas kaiken alusta. Eikä siitäkään ole mitään takeita, että uudistus saadaan seuraavan neljänkään vuoden aikana maaliin.

Vaikka asian siirtyminen seuraavan hallituksen työpöydälle varmasti turhauttaa, on paljon pienempi paha hoitaa näin iso uudistus kunnolla maaliin kuin väkisin. Samalla olisi hyvä kertoa päättäjille, että ihmisiä asuu muuallakin kuin siellä Etelä-Suomessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.