Ikääntyneiden velkataakka kasvanut rajusti – nuoret ottavat asuntolainaa yhä varovaisemmin

Kotitalouksien asuntolainakannan kehitys ikäryhmittäin Uusimaalla.
Kotitalouksien asuntolainakanta on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ikäryhmien välillä on suuria eroja lainakannan kehityksessä etenkin Uudellamaalla. Vanhemmilla ikäluokilla asuntolainojen määrä on jopa nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Ilmiölle on monia syitä, johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä kertoo.

Ikääntyneiden asuntovelallisten lainojen määrä on yli nelinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta.

75-vuotiaiden ja sitä iäkkäämpien kotitalouksien asuntolainojen määrä kasvoi 70 miljoonasta eurosta yli 300 miljoonaan euroon vuosien 2007-2017 välillä. Toiseksi eniten kasvoi 65‒74 -vuotiaiden kotitalouksien asuntolainakanta, joka yli kolminkertaistui 340 miljoonasta eurosta lähes 1,2 miljardiin euroon. Tilastoissa on huomioitu vain oman asunnon lainat eikä esimerkiksi sijoitusasuntojen lainoja.

Vaikka asuntolainojen määrä on ikääntyneimpien kotitalouksien parissa kasvanut rajusti, muu kulutus ei välttämättä ole vähentynyt. Ennätysalhainen korkotaso ja pitkät keskimääräiset laina-ajat ovat pitäneet lainojen hoitokulut maltillisina.

‒ Vanhimpien ikäluokkien asuntolainojen määrän jyrkkä kasvu tuntuu toki hurjalta. On kuitenkin muistettava, että vanhimpien ikäluokkien varallisuuskin on keskimäärin kasvanut, Timo Hulkko sanoo.

Nuoret selvästi aiempaa varovaisempia lainanottajia

Siinä, missä ikääntyvien kotitalouksien asuntolainakanta on kasvanut, nuoret ottavat asuntolainaa selvästi aiempaa varovaisemmin.

‒ Nuorten maltilliselle lainanotolle voi löytyä useita selityksiä. Suomen sitkeä talouslama vuoden 2007 jälkeen heikensi nuorten työllistymismahdollisuuksia. Lisäksi kasvukeskusten korkea hintataso on osaltaan vähentänyt mahdollisuuksia ja kiinnostusta omistusasumiseen. Suomen asumistukijärjestelmä ei myöskään kannusta nuoria omistusasumiseen, koska vuokra-asujaa tuetaan avokätisemmin, Hulkko kertoo.

‒ Myös arvojen ja elintapojen muuttumisella voidaan olettaa olevan vaikutusta. Nuoret haluavat entistä enemmän nähdä maailmaa ja vakiintuminen tapahtuu myöhemmin. Vaihtoehdot halutaan pitää avoimina.

Yli 75-vuotiaiden velkakuorma on kasvanut roimasti myös muualla Suomessa, mutta kymmenen viime vuoden ajan kasvu on ollut selvästi jyrkintä Uudellamaalla.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Kauhavan kaupunki ja muut toimijat järjestävät vanhustenviikolla erilaisia aktiviteettejä ikäihmisille.

Vanhustenviikon juhlintaa Kauhavalla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien. Tänävuonna vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään

Kauhavan kaupunki ja muut toimijat järjestävät vanhustenviikolla erilaisia aktiviteettejä ikäihmisille.

Vanhustenviikon juhlintaa Kauhavalla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien. Tänävuonna vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.