Lappajärven Lämpö on valmiina pakkasiin

Julkaistu:

Aihe:

LÄHIVIIKOILLE povataan kylmää säätä. Hannu Saariaho kertoo, että Lappajärven Lämpö on valmiina jakamaan kaukolämpöä kovillakin pakkasilla. Yhtiöllä on kaksi lämpölaitosta, joista Saariahon työnantaja JHA-palvelu huolehtii.

–Juuri korjasimme vanhan laitoksen tuhkanpoiston. Sielläkin on nyt kaikki kunnossa.

Saariahon mainitsema biolämpökeskus otettiin käyttöön vuonna 2004. Uusi, vuonna 2012 käyttöön otettu biohöyrylämpökeskus tuottaa kaukolämpöä periaatteessa koko ajan.

–Uudella laitoksella pärjätään noin seitsemään pakkasasteeseen. Kun lämpötila laskee alemmaksi, pitää myös vanhalla laitoksella ruveta kunnolla lämmittämään. Lämmön tarpeeseen vaikuttaa pakkasen lisäksi tuuli, joka viilentää äkkiä rakennukset, jatkaa Saariaho.

TÄNÄ TALVENA vanha lämpökeskus käynnistettiin joulukuun alussa ja se pysäytetään todennäköisesti maaliskuun loppupuolella.

Vanhaa käytetään jälleen kesällä, kun uutta huolletaan. Vaikka helteillä kiinteistöjä ei välttämättä lämmitetä, hanasta on saatava kuumaa vettä ympäri vuoden.

Sekä vanhassa että uudessa lämpökeskuksessa poltetaan puuhaketta ja palaturvetta. Saariaho toteaa, että turvetta käytetään yleensä vasta pakkasten alkaessa.

–Kun kovilla pakkasilla laitoksia ajetaan täysillä, pelkästään uuteen syötetään viikossa haketta kaksi rekkakuormaa ja turvetta yksi.

SAARIAHOLLA piti tämän vuoden alussa kiirettä, sillä Aapeli-myrsky aiheutti katkoksia sähkönjakeluun.

–Jokainen virheilmoitus täytyy kuitata, vaikka sähköt palautuisivat saman tien ennalleen. Täällä jouduin olemaan koko yön.

Lämpölaitos vaatii sähköä muun muassa polttoainetta syöttäviin kuljettimiin ja pumppuihin. Myrsky aiheutti yhden pitemmän sähkökatkon.

–Vaihtoreleet pudottivat laitoksen pois sähköverkosta ja käynnistivät automaattisesti varavoimakoneen.

Aggregaattina on iso kuorma-auton moottori, joka poikkeustilanteessa jauhaa sähköä lämpölaitokselle.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.