Kiinteistöverolla täytettä Soinin kassaan

Soinin kunnan tuloveroprosentti on ensi vuonna 21,75 eli prosentti säilyy ennallaan.

Soinissa tuloveron tuotto tältä vuodelta on tämän hetkisten tietojen mukaan huomattavasti arvioitua pienempi. Valtionosuusleikkaukset ja muut tulon menetykset ovat niin ikään yli 500 000 euroa. Kuitenkin Soinissa linjataan, että talouden tasapainotus on tarkoitus tehdä muutoin kuin veroprosenttia nostamalla.

Soinissa kiinteistöverotulot ovat kasvaneet viime vuosina ja viime vuonna ne tuottivat 528 000 euroa. Kuntaliitto ennustaa tälle vuodelle 488 000 euron tuottoa, samoin ensi vuodelle, jos veroprosentit säilytetään ennallaan. Euro-määräinen pudotus johtuu muun muassa siitä, että vuodelle 2018 yleistä kiinteistöveroa laskettiin 1,1 prosentista 0,93 prosenttiin. Valtuusto hyväksyi esityksen, että yleinen kiinteistöveroprosentti nostetetaan 0,93 prosentista aiempien vuosien tasolle 1,1, vakituisten asuntojen kiinteistö vero 0,5 prosentista 0,6 ja muiden asuntojen kiinteistövero 1,25 prosentista 1,35 prosenttiin. Rakentamattomille rakennuspaikoille ei määritetä veroa, samoin yleishyödylliset yhteisöt jäävät kiinteistöverotuksen ulkopuolelle.

Kassavajausta suunnitellaan paikattavan myös voimalaitosveron avulla. Tuulivoimalat olivat aiemmin yleisen kiinteistöveron piirissä, ja keskimääräiseksi tuotoksi yhden voimalan osalta alkuvaiheessa arvioitiin 7 500 euroa vuodessa. Kun voimalaitoksia verotetaan suurimmalla mahdollisella prosentilla, 3,1, tuotto nousee yli 20 000 euron per vuosi.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.