Suomen Lanka uusiin käsiin

Julkaistu:

Aihe:

LÄNSIRANNANTIEN varrella Karvalassa toimii Suomen Lanka Oy. Nyt siinä lankoja pitelevät Saila-Maria Saariaho ja Kimmo Angervisto. Yhtiön he ostivat Elina ja Harri Ikoselta.

Yritys tunnetaan varsinkin kalalangasta, jota se markkinoi Liina- ja Molla-tuotemerkeillään. Rullan kyljessä näkyy Suomalaisen Työn Liiton myöntämä avainlippu.

Ulkomailta tarvitaan raakamateriaaliksi ohutta puuvillasäiettä, koska Suomessa ei viljellä puuvillaa. Lankapakkaus kaupan hyllyllä sisältää kuitenkin niin paljon suomalaista työtä, että kyseessä on kotimainen tuote.

–Olemme ainoa kotimaisen kalalangan valmistaja, muistuttaa Saariaho.

Kalalangaksi sanotaan puuvillalankaa, jota käytetään virkkaamiseen ja yleensäkin käsitöihin sekä muun muassa mattojen ja kankaiden loimena.

MOLLA-TUOTEMERKKI tulee siitä, että Suomen Lanka tekee yhteistyötä kurikkalaislähtöisen Mari Leppälän, siis Molla Millsin kanssa.

–Molla on hyvä yhteistyökumppani ja valitsee värit nimikkolankoihinsa. Se, että hänen virkkauskirjojaan käännetään useille kielille, lisää vientimahdollisuuksia, toteaa Saariaho.

–Kotimaassa meillä on vahva asema, joten kasvu löytyy ulkomailta, jatkaa Angervisto.

Kuluttajia varten Suomen Langalla on tiheä valtakunnallinen jälleenmyyntiverkosto. Lähialueella sen tuotteita tarjoavat paikallisen Lappajärven Värjäämön tehtaanmyymälä, alajärveläinen Paapo sekä kauhavalaiset Lankava, Tuulia Design ja Finn Texomer.

–Olemme saaneet hyvän vastaanoton jälleenmyyjiltä. Heidän näkökulmastaan tämä yrityskauppa tarkoittaa toiminnan jatkuvuutta.

SUOMEN Lanka Oy perustettiin vuonna 1982, eli muutama vuosi ennen kuin nykyiset omistajat syntyivät. Kalalangan ohella se valmistaa paksuhkoa moppilankaa.

–Moppilangasta solmitaan esimerkiksi todella suosittuja makramee-seinäkoristeita, huomauttaa Saariaho.

Kun kudotaan mattoja, loimilangat tulevat tukilta. Alkuaikoina merkittävä osa liiketoiminnasta muodostui loimaamisesta mattokutomoille. Angerviston mukaan siitä palvelusta yhtiö luopui tänä kesänä.

–Nykyään suurissa kutomakoneissa ei välttämättä edes ole loimitukkeja, vaan loimet tulevat suoraan lankarullilta.

Etenkin Saariaholle yritys oli ennestään tuttu, sillä hän aloitti siellä työntekijänä keväällä 2016.

–Työskentelin sekä valmistuksessa että viimeistelyssä. Pikkuhiljaa rupesin tekemään toimistohommia ja ulkomaankauppaa.

Tällä hetkellä yhtiössä on yrittäjäpariskunnan lisäksi yksi kokoaikainen ja yksi osa-aikainen työntekijä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.