Lukijan mielipideartikkeli:

Vahingoittaako kuntaa enemmän totuus vai sen peittely?

Viime aikojen tapahtumat Vimpelin kunnallispolitiikassa ja virkamiehistössä vaativat selvennystä. Kunnanjohtajan Vimpelistä lähtemiseen liittyvät tapahtumat ja erityisesti tästä tiedottaminen on ontunut. Haloo Vimpelin valtuutettuja ja muita luottamushenkilöitä yhdistää halu lisätä kuntamme poliittisen kulttuurin avoimuutta ja sitä kautta luottamusta politiikkaan.

Kunnanjohtaja Timo Kärkkäinen ilmoitti keskiviikkona eroavansa Vimpelin kunnanjohtajan virasta perhesyihin vedoten. Tämä on herättänyt ihmetystä. Valtuutetuilta on asiaa kysytty, mutta heidän on ollut hankala vastata, kun ovat tienneet totuuden, mutta asiakirjojen puutteellisen julkisuuden takia eivät ole voineet olla varmoja, mitä voivat asiasta kertoa. Ei voi olla Vimpelin ja vimpeliläisten etu, että julkisesti ihmetellään mikä on vikana, kun Vimpelissä eivät kunnanjohtajat viihdy. Onpa esitetty suoraan kysymyksiä, että mikä vimpeliläisiä kuntapäättäjiä vaivaa, kun heidän kanssaan ei pärjää kukaan kunnanjohtaja. Puhutaan myös Vimpelin kunnanjohtajanvaihtoviikoista.

Kunnalliset asiakirjathan ovat lähtökohtaisesti julkisia. Salaaminen on poikkeus ja vaatii aina erityisperusteen. Asiakirjoista käy ilmi, että Vimpelin kunnanvaltuutetut ovat 23. heinäkuuta keskustelleet kunnanjohtaja Kärkkäisen viranhoidosta. Käytyjen keskustelujen perusteella on käynyt ilmi, että Vimpelin kunta ei työnantajana ole tyytyväinen kunnanjohtajan työtuloksiin ja virkasuhteen hoitoon. Näin ollen harkittavaksi tulee virkasuhteen purku koeaikana. 20. elokuuta kunnanhallitus päätti kokouksessaan esittää kunnanvaltuustolle, että Kärkkäisen virkasuhdetta ei jatketa koeajan jälkeen puutteellisen viranhoidon takia. Tarkemmista perusteluista käy ilmi, että Kärkkäisen kanssa on käyty keskusteluja virkasuhteen hoitamiseen liittyen kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajiston kanssa, sekä kunnanhallituksessa 9. ja 16. huhtikuuta, 14. ja 21. toukokuuta sekä 12. heinäkuuta. Kärkkäinen oli kutsuttu myös kunnanhallituksen ja kunnanjohtajan väliseen neuvotteluun johtajasopimuksesta 12. kesäkuuta, mutta tähän tilaisuuteen Kärkkäinen ei saapunut. Näissä keskustelutilaisuuksissa on keskusteltu asioista, joihin Kärkkäisen on toivottu kiinnittävän viranhoidossaan huomiota, ja joihin työnantaja ei ole ollut tyytyväinen. Hallitus esittäisi Kärkkäiselle seuraavassa valtuuston kokouksessa potkuja. Pari päivää tämän jälkeen kunnanhallitus julkaisi kuitenkin mediatiedotteen, jonka mukaan Kärkkäinen on ilmoittanut irtisanoutuvansa perhesyihin vedoten. Joidenkin mediaan annettujen lausuntojen mukaan tilanne tuli kunnanhallituksen puheenjohtajallekin ”yllätyksenä”.

Julkista esityslistaa tai pöytäkirjaa, joista käy ilmi, ettei tilanteessa ollut mitään yllättävää, vaan virkasuhteen jatkamista ei kunnan edun takia muutoinkaan aiottu esittää, ei ole edelleenkään asianmukaisesti julkaistu. Sen sijaan on kutsuttu koolle uusi kunnanhallituksen kokous, jossa asia käsitellään uudestaan eri sanoin, olkoonkin, että eroilmoituksen myötä näin on protokollan mukaan tehtäväkin. Tämä ei silti selitä tai oikeuta menettelytapaa, asiakirjojen ja sitä kautta asioiden oikean laidan pimittämistä kuntalaisilta. Kyse on poliittisen kulttuurin avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. On kestämätöntä, että ensin kokouksissa sovitaan yhtä ja pian sen jälkeen tehdään toista.

Tällä kertaa tilanne meni näin, eikä yhteistyön jatkamiselle ollut edellytyksiä. Toivomme, että Timo Kärkkäinen löytää itselleen uuden työn, jossa hänen osaamisensa, kykynsä ja motivaationsa kohtaavat sekä työntekijää että työnantajaa tyydyttävällä tavalla. Vimpelin kunnassa näin ei käynyt. Vimpelin kunta on suurempi kuin yksikään kunnanjohtaja tai luottamushenkilö.

Matti Latvala
Haloo Vimpelin valtuustoryhmän puheenjohtaja

Terhi Honkonen
Kunnanhallituksen jäsen

Martti Lassila
Kunnanhallituksen jäsen, kunnanhallituksen 1. vpj. Kunnanvaltuutettu

Hanna Kangas
Kunnanvaltuutettu

Markku Lapinkorpi
Kunnanvaltuutettu

Pasi Sova
Kunnanvaltuutettu

Haloo Vimpeli

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.