Hallituksen joukoissa

Julkaistu:

Aihe:

JUHLIMME viime viikolla, koska 6. joulukuuta 1917 eduskunta hyväksyi senaatin eli silloisen hallituksen antaman itsenäisyysjulistuksen. Sata vuotta sitten elettiin kuohuvia aikoja. Vasemmisto järjestäytyi punakaarteihin ja oikeisto suojeluskuntiin. Suomalaiset jakaantuivat punaisiin ja valkoisiin.

LAPPAJÄRVELLÄ oli elokuussa 1917 perustettu suojeluskuntaa edeltänyt palokunta. Toiminta alkoi reippaasti. Harjoituksiin aseiksi otettiin seipäät, koska kivääreitä oli vain kolme. Syyskuussa alettiin julkisesti käyttää suojeluskunta-nimeä ja marraskuun kuntakokouksessa suojeluskunta otettiin osaksi Lappajärven kunnan toimintaa.

Joulukuussa alkoi Lappajärvelle kerääntyä entisiä ratsupoliisikokelaita. Porvoolaiseen Saksanniemen kartanoon oli perustettu Järjestyslipusto, mutta Helsingin punakaarti ja venäläiset hajottivat sen marraskuussa. Saksanniemeläisiä kerättiin Lappajärvelle ja heistä koulutettiin ratsusotilaita eli rakuunoita.

Pohjalaiset järjestävät edelleen tammisunnuntain juhlallisuuksia sen muistoksi, että maanantain 28. tammikuuta vastaisena yönä Etelä-Pohjanmaalla ryhdyttiin riisumaan aseista venäläistä sotaväkeä. Lappajärveltä suojeluskuntalaiset ja rakuunat lähtivät vapaussotaan, mutta he joutuivat taistelemaan laillisen hallituksen joukkoina myös sisällissodassa.

SUOMESSA pitäisi siirtyä kunnolliseen parlamentarismiin. Toimeenpanovaltaa käyttäisi vain hallitus, joka nauttisi eduskunnan luottamusta. Nyt presidentti häärää siellä hallituksen tontilla, mikä on huono järjestelmä täysin riippumatta kulloisenkin presidentin poliittisesta taustasta.

Toisaalta, jos suomalaisten enemmistö edelleen tarvitsee tsaarin tai kuninkaan korviketta, mikäpä siinä. Paras vaihtoehto taitaakin olla suhtautuminen presidentti-instituutioon viihteenä. Siinä erinomaista alkua edustaa presidentin järjestämä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto eli Linnan juhla.

Huomenna saamme lisää viihdettä, kun presidentinvaalin kahdeksan ehdokasta osallistuvat Ylen televisioväittelyyn. Heistä kuusi on puolueiden ehdokkaita, mutta hauskinta saattaa tulla valitsijayhdistysten kahden ehdokkaan välisestä sanailusta.

Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Silloin nähdään, tuleeko tammisunnuntaista niinisunnuntai.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 13.12.2017.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.