30 vuoden takaa

Julkaistu:

Aihe:

Kesälomalla yritin tuhota vanhoja papereitani. Urakkaa voisi kuvailla savolaisittain, että se on aloittamista vaille valmis. Vastaan tuli kuitenkin Järviseudun Sanomissa 3. syyskuuta 1987 julkaistu juttu. Työskentelin 30 vuotta sitten tässä lehdessä kesätoimittajana. Oy Evijärvi Ab -otsikon alla vertailin nuoruuden innolla kuntaa ja osakeyhtiötä organisaatioina. Olin haastatellut Evijärven kunnankamreeria Antti Perkkalaista, nykyistä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtajaa.

Kesällä perustuslakivaliokunta totesi, että uusia maakuntia ei saa velvoittaa yhtiöittämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujaan. Hallituksen piti lykätä sote- ja maakuntauudistuksen voimaantuloa vuodella. Mutta mikäli sen suunnitelmat toteutuvat, kohta suomalaiset saavat vapauden valita, ottavatko he sote-palvelunsa maakunnalta vai yritykseltä.

Maakuntien ei siis tarvitse yhtiöittää sote-palveluja, mutta veronmaksajien rahoja pyritään joka tapauksessa säästämään yritysmäisellä tehokkuudella. Etelä-Pohjanmaallakin sotemaku-uudistusta valmistelee joukko päteviä virkahenkilöitä, mutta ylintä päättävää elintä maakuntavaltuustoa ei ole vielä olemassa. Kunnissa ja kuntayhtymissä joudutaan arvailemaan, miten maakunta lopulta järjestää sote-palvelut ja muun toimintansa.

Netissä on julkaistu PowerPoint-diat, jotka liittyvät Etelä-Pohjanmaan sotemaku-johtoryhmän kokoukseen 22. kesäkuuta. Dioissa linjataan, että akuuttivuodeosastot keskitetään Lapualle, Seinäjoelle, Kurikkaan ja Kauhajoelle. Kuntoutusosastoja olisi Lappajärvellä, Kauhavan Ylihärmässä, Alajärvellä, Seinäjoella, Ilmajoella, Kurikan Jalasjärvellä ja Teuvalla.

Kyse oli vain yhden valmistelutyöryhmän näkemyksestä, miten tulevaisuudessa voisi tavoitella kustannustehokkuutta. Sitä tarvitaan, koska valtio antaa maakunnille tiukat rahoitusraamit. Silti ei kannata ihmetellä, että Kaksineuvoisessa päätösvaltaa käyttävällä Kauhavalla huolestutaan. On sote-huolta liikkeellä enemmänkin. Lappajärvi neuvottelee sote-kiinteistöistä ja -palveluista Attendo Finland Oy:n kanssa. Kenties pian lappajärveläisille sote-palveluja tuottaa konserni, jonka emoyhtiö löytyy Tukholman pörssilistalta. Mutta tärkeää on, että palveluja tuotetaan lähellä.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 23.8.2017.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.