Lintuhavaintoja

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kesään kuuluva, kaunis linnunlaulu hukkui viime viikolla tässä lehden toimipisteen ympäristössä naakkojen raakkuvaan meteliin. Parvesta lähtevä meteli oli korviahuumaavaa ja kuului sisälle asti.
Naakka on lisääntynyt voimakkaasti Oulun seudulle asti, Lapissakin niitä jo on. Naakka on varislintu, joka tekee monenlaista tuhoa: metelin lisäksi se hävittää toisten lintujen pesiä ja syö poikasia, nokkii rikki rehupaaleja, sotkee ulosteillaan autoja ja ympäristöä. Eritoten niiden erikoiset pesärakennelmat häiritsevät.
Naakka rakentaa pesän mielellään savupiippuihin ja ilmanvaihtohormeihin. Pesien hävittäminen on vaikeaa. Palokuntaakin on tarvittu avuksi, kun naakkapariskunta oli tullut avotakasta olohuoneeseen tai hormi on ollut tukossa jopa metrejä korkeasta risupesästä.
Suojaristikon laittaminen savu- ja ilmanvaihtohormeihin estää niiden pesänrakentelun. Eräs vahingonkärsinyt oli huomannut hyvän naakkojen karkotuskonstin: hän oli sitonut siiman päähän tyhjän peltipurkin ja pannut sen savupiippuun. Siiman toinen pää oli maassa, josta nykimällä purkkia käytiin kolistelemassa kerran päivässä. Ei ole kuulemma naakkoja pihamaalla sittemmin näkynyt!
Naakat liikkuvat isoissa parvissa, eikä sellaisen ilmestyminen pihamaalle herätä ihastusta. Myöskään suurista lokkimääristä ja niiden jätöksistä autojen päällä ja laitureilla ei pidetä. Molemmat linnut ovat kuitenkin rauhoitettuja, joten niitä ei saa ampua eikä hävittää. Näiden kanssa vain täytyy keksiä konsteja tulla toimeen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.