Vauvat pahvilaatikoissa

Reilu kaksi viikkoa sitten tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun matkapuhelinvalmistaja Nokia esitteli Communicator-puhelimen. Oudon näköinen vehje oli aikaansa edellä- suomalaisen tuotekehittelyn tulos vailla vertaa.
Vuodesta 1938 jaettu äitiyspakkaus on myös suomalainen innovaatio vailla vertaa. Äitiyspakkauksen sisältöä uudistetaan vuosittain. Pakkauksessa on noin 50 tuotetta, ja ne pysyvät lähes samoina vuodesta toiseen. Toki tekstiilien värit ja kuosit vaihtelevat ja mukaan tulee ajoittain ihan uusiakin juttuja. Tämän vuoden uutuus on unipupu. Vuodesta toiseen pakkauksen suosikkeja ovat toppahaalarit ja lämpöpussi, jonka sisällä piltin kelpaa kiskoa päiväunia vaunuissaan.
Äitiyspakkaus on suomalaisäitien suosiossa: sen valitsee 95 prosenttia ensisynnyttäjistä. Pakkaus sai alkunsa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jakamista kiertokoreista. Niihin hankittiin vauvantarvikkeita lainattaviksi vähävaraisille äideille. Kun korit palautuivat, niiden sisältämät vaatteet pestiin ja paikattiin ja kierrätettiin seuraavalle tarvitsijalle. Alkuaikoina äitiysavustusta annettiin vain vähävaraisille äideille. Jo silloin avustuksen saamisen ehtona oli, että äiti hakeutuu raskausaikana terveydenhuollon piiriin. Kaikki suomalaisäidit pääsivät äitiysavustuksen piiriin vuonna 1949. Kela on vastannut äitiyspakkauksen toimittamisesta vuodesta 1994.
Ulkomailla suomalainen innovaatio on herättänyt myönteistä huomiota. Suomen malli on ollut innoittajana yli 30:lle eri puolilla maailmaa tehdylle äitiyspakkauskokeilulle. Esimerkiksi Kanadassa Calgaryn yliopisto aloitti tammikuussa äitiyspakkausten jakamisen osana tutkimushanketta, jossa muun muassa etsitään keinoja perheolojen parantamiseen.
Kesäkuussa 2013 äitiyspakkauksesta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Juttu nousi silloin BBC:n jaetuimmaksi uutiseksi: se luettiin 20 kuukauden aikana kymmenen miljoonaa kertaa. Uutista jaettiin yli miljoona kertaa sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse. Jutun koukku oli luultavasti otsikossa, joka suomennettuna kuului: ”Miksi suomalaisvauvat nukkuvat pahvilaatikoissa”.
Suosion aallonharjalla Kela lähetti äitiyspakkauksen prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle, jotka odottivat lastaan syntyväksi Kensingtonin palatsissa. Myös Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat esikoiselleen lahjan Kelalta. Sitä, nukkuivatko kuninkaalliset vauvat pahvilaatikossa, en tiedä mutta rohkenen epäillä.
Minä olen nukkunut vauvana pahvilaatikossa, jonka ympärille äitini laittoi sinivalkopalloisen röyhelön karua yleisilmettä lieventämään. Kaltaisiani laatikossa nukkuneita on Suomessa paljon.
Olkaamme siitä ylpeitä ja antakaamme kunniakkaan perinteen jatkua!

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.