Kuntien itsenäisyysjuhlia

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Lappajärveläiset pääsevät pian nauttimaan kotikuntansa 150-vuotisjuhlaviikon tapahtumista. Vastaavanlaisia kuntien itsenäisyysjuhlia pidetään paljon eri puolilla Suomea.

Syynä juhlasesonkiin on 6. helmikuuta 1865 annettu kunnallisasetus eli keisarillisen majesteetin armollinen asetus kunnallishallituksesta maalla. Sen ansiosta maaseudulla kunnat erotettiin lopullisesti seurakunnista ja ne saivat itsehallinnon.

Lappajärven kirkkoherrakuntaan kuuluivat Lappajärven lisäksi Alajärvi, Evijärvi, Kortesjärvi, Lehtimäki, Soini ja Vimpeli. Järviseutulaisten edustajat päättivät kokouksessaan 5. syyskuuta 1865, että kunnat muodostetaan kolmen vuoden kuluessa.

Suomen valtion rajat eivät ole muuttuneet sitten toisen maailmansodan, mutta rajojen sisällä kuntakoko kasvaa. Esimerkiksi vuonna 1966 maa jakautui 545 kuntaan. Nyt kuntia on enää 317 ja niistäkin 16 sijaitsee Ahvenanmaalla.

Historiallisen Järviseudun seitsemästä kunnasta on jäljellä vielä viisi. Vuoden 2009 alussa Kortesjärvi yhdistyi kolmen muun kunnan kanssa uudeksi Kauhavaksi ja Lehtimäki liittyi Alajärveen. Samaan aikaan katosivat kuntakartalta muun muassa Nurmon ja Ylistaron nimet.

Runsaat kuusi vuotta ovat kortesjärveläiset, lehtimäkiset, nurmolaiset ja ylistarolaiset totutelleet asumaan Kauhavan, Alajärven ja Seinäjoen kaupunginosissa. Me muut seuraamme mielenkiinnolla, tuntuuko heistä muutos hyvältä. Jos ei tunnu, kasvaa halu taistella kotikunnan itsenäisyyden puolesta. Se tarkoittaa kuntatalouden vahvistamista.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.