Hyvä suoritus

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Lappajärven kunnan vaakunassa seilaa laiva. Se antaa oikeutuksen kielikuvalle, jonka mukaan Lappajärvellä kuntalaiva on saatu käännetyksi oikealle kurssille.
Kunnalla oli vuoden 2011 tilinpäätöksessään alijäämää peräti 762 000 euroa. Seuraavanakin vuonna tuli vielä miinusta 234 000 euroa.
Vuonna 2013 kunta pääsi jo plussalle 45 000 euroa. Viime vuonna kertyi ylijäämää 289 000 euroa.
Arviointikertomuksessaan tarkastuslautakunta totesi tyydytyksellä, että vuoden 2014 talous kääntyi parempaan suuntaan, mutta vaati saman tien, että tiukkaa taloudenpitoa pitää jatkaa.
Valtiovarainministeriön kuntaosasto käyttää yleensä kuutta kriteeriä arvioidessaan kuntien ajautumista kriisikunniksi. Esimerkiksi, jos kunnalta täyttyy neljä kriteeriä kolmena peräkkäisenä vuotena, osoittaa se tarvetta kuntaliitokseen.
Tarkastuslautakunnan mukaan viime vuodelta Lappajärvellä täyttyi kolme kriisikuntakriteeriä. Veroprosentti oli yli puoli prosenttia korkeampi kuin kaikkien kuntien painotettu keskimääräinen tuloveroprosentti. Vaikka viime vuoden ylijäämä otettiin huomioon, jäi aiemmin kertynyttä alijäämää vielä 380 000 euroa. Lisäksi kunnan suhteellinen velkaantuneisuus oli yli 50 prosentin.
Toisaalta kolme kriteeriä ei täyttynyt. Vuosikate oli plussalla. Asukasta kohti laskettu kunnan lainamäärä ei ylittänyt kaikkien kuntien keskimääräistä lainamäärää vähintään 50 prosentilla. Eikä kunnan omavaraisuusaste ollut alle 50 prosentin.
Se, että kurjistuvassa julkisen talouden Suomessa pieni maaseutukunta porskuttaa pinnalla ja jopa hieman kokka kohisten, on hyvä suoritus.

Mainos

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.