Millespakka-kunnat edelläkävijöitä muovin keräämisessä

Julkaistu:

Aihe:

Mediassa on viime aikoina uutisoitu, että kotitalouksien muoviroskat laitetaan pian erillisiin lajitteluastioihin. Millespakka Oy:n toiminta-alueella asuville se ei ole uutinen, koska he ovat jo vuosikaudet lajitelleet muovijätteet ja vieneet ne ekopisteisiin.
–Taidamme olla koko Suomessa ainoa jätehuoltoyhtiö, joka kerää kotitalousmuovin, sanoo Millespakan toimitusjohtaja Matti Korkea-aho.
–Viime vuonna Suomessa oli 290 kotitalousmuovin keräyspistettä ja niistä 200 oli meidän alueellamme.

Kotitalousmuovin kierrättäminen on vaikeaa. Vaikkei uusiokäyttö onnistukaan, asukkaille Millespakan järjestelmä on edullinen.
–Sehän on nimenomaan muovipakkausjäte, joka muualla yleensä täyttää jäteastiat, mutta täällä muovin voi viedä ekopisteeseen. Ja jos asiakas kompostoi biojätteensä, hän voi pitää jäteastiansa tyhjennysvälin pitempänä ja säästää rahaa.
Ekopisteissä on keräilyastiat muoville, lasille ja metallille. Muovijäte vie paljon tilaa, joten niiden keräysastiat tyhjennetään yleensä kerran viikossa. Lasia ja metallia haetaan paljon harvemmin.
Millespakan ekopisteiden yhteydessä on astioita myös paperinkeräystä varten, mutta siitä toiminnasta vastaa Paperinkeräys Oy.

Pakkausjätteen tuottaja vastaa kohta keräämisestä

Vaikka kunnat Millespakan alueella ovat edelläkävijöitä muovin keräämisessä, uutisissa mainitut uudistukset vaikuttavat niihin.
Syynä muutoksiin on toukokuussa 2012 voimaan tullut jätelaki, jossa niin sanottu tuottajavastuu ulottuu pakkausjätteeseen.
Lain mukaan pakkausjätteen alkuperäinen tuottaja taikka nykyinen tai aiempi jätteen haltija vastaa jätehuollon kustannuksista.
Pakkausjätteen tuottajavastuu kohdistuu käytännössä tuotteiden maahantuojiin ja myyjiin. Niiden tuotteet voivat olla lähes mitä tahansa jäätelötuutista televisioon.
–Pakkausjätteessä tuottajavastuun alkamista on koko ajan siirretty myöhempään. Meillä Millespakassa se on jarruttanut etenkin ekopisteiden kehittämistä ja remontoimista, Korkea-aho harmittelee.
–Melkeinpä kaikki ekopisteisiin tulevat jätteet ovat pakkausjätteitä, ovat ne sitten muovisia juustopakkauksia, lasisia pilttipurkkeja tai metallisia kissanruokapurkkeja.
Pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien on järjestettävä pakkausten erilliskeräys ja jätehuolto sekä vastattava sen kustannuksista. Vastuu alkaa asteittain ensi vuoden toukokuusta lähtien.

Maaseudun asukas voi joutua maksamaan kahdesti

Käytännön toteutuksesta saatiin lisää tietoa, kun hallitus heinäkuun alussa päätti pakkauksia ja pakkausjätteitä koskevasta asetuksesta.
–Koko Suomen kannalta muovin kerääminen tehostuu, ja meillekin uudistus saattaa tuoda joitakin parannuksia, kuten pahvin ja kartongin keräämisen, arvioi Korkea-aho.
–Pulma on siinä, että tuottajat todennäköisesti järjestävät muovipakkausjätteen erilliskeräyksen vain suuriin taajamiin, suurten kauppojen yhteyteen.
–Harvaan asutulle maaseudulle, sivukylille, tuottajien muovinkeräyspaikkoja tuskin montakaan tulee. Voi olla, että maaseudulla muovin kerää kunta, ja täällä päin sen varmaankin tekisi edelleen Millespakka.
Siinä piilee vaaransa, jos maaseutukuntien jäteyhtiöt joutuvat keräämään kotitalouksista tulevaa muovia.
–Pakkausjätteen tuottajavastuun aiheuttamat kustannukset nostavat hintoja, mutta muovijäte ehkä kerätään vain kaupungeissa.
–Maaseudulla asuva maksaa tuotteista joka tapauksessa aikaisempaa kalliimmat hinnat, mutta voi siitä huolimatta joutua kustantamaan muovipakkausten keräämisen.
–Toisaalta voi olla, että tuottajayhteisön on otettava ilmaiseksi vastaan Millespakan keräämä muovi. Mitään ei vielä tiedetä varmasti.

(Voit lukea Millespakasta kirjoitetun juttukokonaisuuden Järviseudun Sanomien numerosta 33/2014, joka julkaistiin 13.8.2014. Millespakka Oy:n osakaskunnat ovat Alajärvi, Halsua, Kyyjärvi, Lappajärvi, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Soini ja Vimpeli.)

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.