AMMATTIKORKEAKOULUOPETUKSEN järjestelmä Ukrainassa mahdollistaa yleisen keskikoulutuksen yhdistämisen ammattikoulutukseen. Pääsy ammattikorkeakouluun on mahdollista 9. tai 11. luokan pohjalta. 9. luokan jälkeen opiskelu kestää 3–4 vuotta, 11. luokan jälkeen 2–3 vuotta. Tämä mahdollistaa ohjelman joustavan mukauttamisen jokaisen opiskelijan tarpeisiin ja hänen valmiustasoonsa. Opiskelijat voivat opiskella valtion rahoituksella tai sopimuksen perusteella. Valtion rahoituksessa oleville opiskelijoille on tarjolla akateeminen stipendi.
Opiskelin itse hallintoa ja oikeutta ammattikorkeakoulussa, ja minulla on ensimmäinen koulutus oikeusneuvojan erikoisalalta. Opintojen jälkeen työskentelin kolme vuotta verotoimistossa pääasiantuntijana, henkilöstöinsinöörinä sekä juristina sosiaalipalveluiden keskuksessa perheille, lapsille ja nuorille.
Lyhennetyn ohjelman ansiosta opiskelin kaksi vuotta yliopistossa erikoisalalla “Oikeus” (juristi), minkä jälkeen jatkoin opintoja etäopetuksessa erikoisalalla “Ukrainan kielen, kirjallisuuden ja ulkomaisten kirjallisuuksien opettaja”. Tämä mahdollisti työskentelyn valtionhallinnossa.
YLIOPISTOON pääsemiseksi hakijoiden on suoritettava kansallinen monialainen testi (NMT) tai pääsykokeet, ja he voivat myös hyödyntää mahdollisuutta päästä sisään aikaisempien vuosien ZNO-tulosten perusteella. Opiskelijat voivat opiskella joko valtion rahoituksella tai sopimuksen perusteella, ja sopimuksen hinta vaihtelee erikoisalan ja oppilaitoksen mukaan.
Yliopistotutkinnon saaminen avaa mahdollisuuksia urakehitykselle myös ulkomailla. Erityisesti ukrainalaisten yliopistojen tutkinnot tunnustetaan EU:ssa nostrifikaatiomenettelyn jälkeen, mikä mahdollistaa työskentelyn erikoisalalla Euroopan maissa. Lisäksi valmistuneet voivat jatkaa opintojaan tohtorikoulutuksessa, mikä mahdollistaa tieteellisen uran ja osallistumisen kansainvälisiin akateemisiin ohjelmiin.
Tohtorikoulutus Ukrainassa on tärkeä vaihe niille, jotka haluavat syventää tietojaan tieteellisellä alalla. Sen kesto on 4 vuotta. Maisterin tutkinnon suorittaneet voivat päästä tohtorikoulutukseen tekemään tieteellistä tutkimusta tai PhD-tutkinnon saavuttamiseksi. Se avaa mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin tieteellisiin ohjelmiin, kuten Erasmus+, joissa ukrainalaiset tohtoriopiskelijat voivat tehdä tutkimusta eurooppalaisissa yliopistoissa.
Kaiken kaikkiaan korkeakoulutus Ukrainassa tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kehitykselle, ja kansainväliset ohjelmat auttavat laajentamaan horisontteja. Koulutuspoliittinen polku ammattikorkeakoulusta tohtorikoulutukseen on joustava reitti, joka mahdollistaa parhaan opiskelumuodon valitsemisen henkilökohtaisten suunnitelmien ja uratavoitteiden mukaan.
Svitlana Zubenko
Lue myös: