TEE kiinnostaa länsimaissa yhä enemmän, kun taas itämaissa kahvin suosio vastaavasti kasvaa. Suomalaiset ovat vahvasti kahvikansaa, mutta Huan-Ya Chen-Ketonen haluaa tehdä teekulttuuria tutuksi. Hän avasi viime vuoden kesäkuussa Alajärvelle Kulttuuri Cha & Cafen, joka on paitsi teehuoneen ja kahvilan yhdistelmä, myös teekauppa ja tapahtumapaikka.
–Teeilmiö vaikuttaa kiinnostavan ja lisääntyvän myös täällä Suomessa. Teen ystävät ovat onnellisia, että Alajärvellä on tällainen paikka. Nuoret ovat löytäneet kuplateen, joka on kehitetty kotimaassani Taiwanissa 1980-luvulla, ja joka on levinnyt maailmalle Netflixin ja K-popin myötä. Aikuisemmat nauttivat haudutetusta teestä, leivonnaisista ja visuaalisista nautinnoista. Isommissa kaupungeissa menestyvät varsinaiset teehuoneet, mutta nimen mukaisesti meiltä saa myös kahvia.
Monelle suomalaiselle teekulttuuri on vieras.
–Kahvilla käydään usein nopeasti, kun taas teehuoneessa on erilainen, rauhallinen tunnelma ja teestä nautitaan kokonaisvaltaisesti. Teehuoneeseen tulijaa voi tiedon paljous ja valikoiman laajuus hämmentää, mutta osaava asiakaspalvelija auttaa valitsemaan tilanteeseen ja makuun sopivan teelaadun.
Laatuja ja valikoimaa onkin tarjolla suorastaan hengästyttävä lista: vihreää, valkoista, oolongia, mustaa, yrtti- ja hedelmäteetä, pu-erhia, bubble milk teetä, matchaa, teeruusukkeita…
–Suomessa teen terveysvaikutuksia tunnetaan jo hyvin, ja moni sellainen, joka ei syystä tai toisesta voi juoda kahvia, on vaihtanut teehen. Tunnen monia, jotka juovat aamuisin kahvia ja loppupäivän ajan teetä. Jos on kuormittunut ja hermostunut, tee on kahvia parempi valinta piristykseen, koska se myös samalla rauhoittaa. Teen vaikutus on myös yli kaksi kertaa pidempi kuin kahvin.
Teen tuotantotavalla ja -paikalla on merkityksensä
CHEN-KETONEN on kiinnostunut siitä, mistä hänen juomansa ja tarjoamansa teet tulevat sekä kuinka ne tuotetaan, ja vieraili talvella Taiwanissa tutustumassa teetiloihin. Tuliaisena on punainen oolong-tee, jonka tuoksu ja maku muistuttavat mustaa teetä.
–Siinä oolongin eleganssi ja fermentoidun teen rikas makeus yhdistyvät. Oolong on osittain hapetettua teetä, vihreän ja mustan teen väliltä, sisältäen vähemmän kofeiinia. Löysin sopivan teen, jota tuottaa 12 farmarin osuuskunta kaakkoisen Taiwanin laakson peltojen ja meren äärellä. Aromi on hunajainen ja makuelämys avartaa mieltä, se on kuin lämmin halaus, kuvailee Chen-Ketonen.
Punaista oolong-teetä ei Suomesta yleisemmin vielä saa, mutta Koillis-Aasiassa ja Saksassa siitä on innostuttu. Cha & Cafen yhteydessä olevasta teekaupasta sitä saa pian. Teekauppa onkin asia, jota Chen-Ketonen haluaa tulevaisuudessa kehittää. Sinne on tulossa myös muita taiwanilaisia teelaatuja. Taiwanilainen teepensas Camellia formosensis on vuonna 2009 todistettu neljänneksi maailman alkuperäiseksi teelajikkeeksi.
–Sen lehdillä on erityisiä aromeja, kuten hunajaa, kanelia, sieniä, manteleita ja kahvia, jotka ovat hyvin paikallisia. Vihreäksi teeksi valmistettuna sillä on tyylikäs aromi, raikas ja makea maku sekä korkea antioksidanttikapasiteetti ja katekiinipitoisuus, kuvailee Chen-Ketonen.
Taidetta ja muuta kulttuuria teen ohessa
Toinen asia, johon Kulttuuri Cha & Cafessa halutaan panostaa, ovat elämykset ja kulttuuritapahtumat. Luonteva tapa tarjota kulttuuria on järjestää erilaisia näyttelyitä. Nyt esillä on alajärveläislähtöisen taiteilija Amira Kahlaouin näyttely Stream of joy. Toukokuussa esille tulee Arabian astioita ja tapahtumia niihin liittyen, Rokulipäivien aikoihin Chen-Ketonen järjestää tapahtuman, jossa yhdistyvät suomalainen kesä ja luonto sekä taiwanilainen tee, kulttuuri ja taide. Taiwanilainen teemestari, teekauppias ja taiteilija osallistuvat seremoniaan, jossa osana ovat perinteiset taiwanilaiset lyhdyt suomalaisella rannalla. Luvassa on myös teetiedekurssi.