Oletko perillä asioista

Urpo Purola.
Urpo Purola.
Urpo Purola.
Urpo Purola.

KOLUMNISTIN, sivullisen, tavallisen kuntalaisen on joskus vaikea ymmärtää, saati hyväksyä kunnallisen päätöksenteon aktuelleja kiemuroita. Kun eteen heitetään Geopark tai maailmankuutio,  aiheuttaa se helposti nikotusta ja informaatiokatkoksen. Seuraa epävarma olo ja paljon kysymyksiä. No, tiedetään, tällainen tilanne siis syntyy usein tietämättömyydestä ja ehkä asianomaisen henkilön iästä, tulevaisuudenkuvasta ja omista vahvoista visioista. Mutta rohkaisen sekä itseäni että lukijaa, kyllä kysyä pitää.

Tämän hienon kauniin Lappajärvemme ympärillä on ainakin sadan vuoden ajan puhuttu ympäristömme merkityksestä matkailun lisääjänä. Matkailuvaikutuksen mainitseminen päätöksenteossa ja monissa ympäristökeskustelussa nykysuomen kunnissa kuuluu meillä positiiviseen mantraan. Sen varjolla voidaan perustellusti pohjustaa kummallisia päätöksiä ja tehostetusti tehdä uskomattomiakin ympäristöön vaikuttavia ja sitä muuttavia rakennelmia järveen ja rannoille.

Meilläkin siitä on paikallisia hedelmällisiä esimerkkejä. Siitä huolimatta pitää kysyä asianosaisilta tahoilta, mikä logiikka on Lappajärven ympäryskuntien lausunnoissa valmisteilla olevaan maakuntakaavaan. Kaavaan on mielestäni tehty tasapainoinen, merkittävän kauaskantoinen esitys Lappajärven alueen kauniin ympäristön säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. Silti kunnat täällä vastustavat tehtyä maakuntakaavaesitystä ja tuo kanta on, mikäli ymmärrän, aika skitsofreeninen ainakin muun muassa Geoparkia ja siihen liittyvää tulevaa maailmankuutiota ajatellen.

JOTENKA siirrymme pieneen informaatioon maailmankuutiosta. Lappajärven kunnan sivuilla kerrotaan: (Vertaa: kunnan maakuntakaavalausunto) Maailman kuutio – Cube of the world tulee olemaan koulutuksellinen ja matkailullinen kohde. Se yhdistää geoparkin tärkeimmät teemat ja tuo yhteen paikkaan (rakennus? Olisko Kivitipun kiinteistöstä tähän?) ympäristökasvatuksen, geologisen historian tarinallistamisen, geokulttuurin ja matkailun. Yleisöltä saaduissa kehitysesityksissä tuotiin keskeisesti esille myös alueen luonnon vaaliminen ja erilaiset järvenympärysmaastot reitteineen ja erityisesti lapset huomioiden. Nämä tukisivat Kuution sisätiloissa toimivia elämys- ja tunnelmakokonaisuuksia sisältäen muun muassa musiikkia, luonnon ääniä, tuoksuja ja erilaisia 3D kuvia, ja niin edelleen.

Geoparkin yksi perusperiaate on myös edesauttaa paikallisia yrityksiä ja niiden tuotteiden esilläoloa. Ehdotuksissa tuli esille tämä seikka niin, että Maailman Kuutio tarjoaisi kauppapaikan. Tässä yhteydessä haluan todeta, että Järviseudun ja lappajärveläisen kulttuurikasvatuksen ja – perinteen merkitys yleensä Geoparkin suunnittelussa jäi suhteellisen vähälle huomiolle. Omakansallinen alueperintömme olisi jatkossa tuotava keskeisemmin esille.

Maailmankuution idea on hyvä, eikä sitä kukaan voi vastustaa, kunhan rahoitus on kunnossa ja lisää rahoittajia löytyy. Silti veronmaksaja saattaa joutua tämänkin kohdalla kiristämään jälleen vyötään.

Sitten: olemme saaneet ylpeänä lukea, että Lappajärvi on Suomen juhannuskunta. Väkimäärämme kasvaa keskikesällä 2,4-kertaiseksi! Pidetään heistä huoli. Kyllä meillä hyvät majoitustilat jatkossakin tarvitaan kaiken muun lisäksi. Ja lisäksi toivon kunnalliseen päätöksentekoon yksiselitteistä ympäristöjämäkkyyttä viimeaikaisen päätöstaantuman ja haparointien jälkeen.

Urpo Purola

Aiheeseen liittyviä juttuja

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/06/03/maailman-kuutio-kiinnosti-kuntalaisia-lahes-20-ehdotusta-hankkeen-kehittamiseen
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA