Pyöräillen Lappajärven ympäri – hääväkikin on saanut kyytiä

Arvi Kangastie ja Raine Savola virittelivät pyörää kuntoon Matti Takalan ja Elvis-pojan sekä Anssi Kuuselan seuratessa ehostuksen etenemistä.
Arvi Kangastie ja Raine Savola virittelivät pyörää kuntoon Matti Takalan ja Elvis-pojan sekä Anssi Kuuselan seuratessa ehostuksen etenemistä.
Arvi Kangastie ja Raine Savola virittelivät pyörää kuntoon Matti Takalan ja Elvis-pojan sekä Anssi Kuuselan seuratessa ehostuksen etenemistä.
Arvi Kangastie ja Raine Savola virittelivät pyörää kuntoon Matti Takalan ja Elvis-pojan sekä Anssi Kuuselan seuratessa ehostuksen etenemistä.

LAPPAJÄRVEN ympäripyöräily poljetaan jälleen lauantaina 15. kesäkuuta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Lappajärven Veikkojen yleisurheilujaosto yhteistyössä Lappajärven ja Vimpelin kuntien sekä Alajärven kaupungin kanssa. Pyöräilyyn ilmoittautuminen tapahtuu Lappajärven Halkosaaren huoltopisteellä. Yleisurheilujaoston puuhamies Matti Takala muistuttaa reitin olevan vapaa mistä tahansa lähtiessä.

–Ei ole väliä, mistä kierroksen aloittaa, kunhan ilmoittautuu Halkosaaressa. Osanottomaksun maksaneet ja ilmoittautuneet saavat muistomitalin.

–Pakettiin kuuluu myös huoltopisteiden käyttö Halkosaaressa, Vimpelin kunnantalolla, Alajärven Kanavan Kevarissa sekä Lappajärvellä Länsirannan koululla. Huoltopisteet ovat avoinna kello 8–14. Mukaan voi lähteä myös sähköpyörällä.

Takala odottaa pyöräilyyn paljon osanottajia.

–Alkukesän sää on ollut mitä parhain, eli pyöräilykausi on ollut käynnissä jo pitkään. Uskonkin sen näkyvän osallistujien määrässä. Ympäripyöräilyssä on myös erinomainen tilaisuus nauttia niin liikunnasta kuin kauniista luonnosta yksin tai porukassa.

Lappajärven kunnan vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela muistuttaa pyöräilyreitin olevan jo sinällään erikoisuus.

–Lappajärvi on syntynyt meteoriitin törmäyksestä, reitti kulkee kraatterin ympärillä. Tällainen mahdollisuus on varsin erikoinen.

Yli puolen vuosisadan mittainen perinne

LAPPAJÄRVEN ympäripyöräily järjestettiin ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla. Jokavuotinen perinne alkoi vuonna 1966. Lappajärven kunnan eläkkeellä oleva liikuntasihteeri Raine Savola muistelee reittiennätyksen olevan kova.

–Se on 1.42, eli vauhti on ollut todella reipas. Nythän käytössä ei ole virallista ajanottoa, mutta jokainen voi ottaa halutessaan itse ajan.

Savolan mieleen on vuosien varrelta jäänyt monia erikoisempia tapahtumia. Erään kerran pyöräilijät osuivat samaan paikkaan hääväen kanssa.

–Kivitipussa oli hääjuhla, autoja ja ihmisiä oli paljon. Tämän vuosi maalisuorakin oli mennyt ruuhkaiseksi, ja mukaan mahtui pyöräilijöiden kesken tapahtunutta kolarointia. Onneksi pahempaa ei sattunut, ja hääväkikin pysyi ehjänä vauhdikkaista käänteistä huolimatta, Savola hymyilee.

Reitillä on myös tarvittu korjaustoimenpiteitä. Lappajärven Veikkojen yleisurheilujaoston jäsen Arvi Kangastie osui kerran paikalle auttavana kätenä.

–Kaksi naista oli kiertämässä Lappajärveä, mutta toisen pyörä oli rikkoontunut. Minulla oli onneksi korjaustarpeita mukana, ja pyörä saatiin kuntoon. Mukaan on myös mahtunut tilanteita, että rengas on tyhjentynyt, eli ainakin pumppu on hyvä olla reitillä mukana.

Tomi Olli

Lue myös nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.