Armas Lassilan viulu palasi takaisin Vimpeliin 

Hannu ja Matti Jaskari kävivät luovuttamassa Armas Lassilan viulun Vimpelin Jäykäntuvalla.
Hannu ja Matti Jaskari kävivät luovuttamassa Armas Lassilan viulun Vimpelin Jäykäntuvalla.
Hannu ja Matti Jaskari kävivät luovuttamassa Armas Lassilan viulun Vimpelin Jäykäntuvalla.
Hannu ja Matti Jaskari kävivät luovuttamassa Armas Lassilan viulun Vimpelin Jäykäntuvalla.

VIMPELIN Jäykäntuvalla vietettiin ikimuistoisia hetkiä 29. päivänä toukokuuta, kun Matti Jaskari saapui poikansa Hannu Jaskarin kanssa luovuttamaan Armas Lassilan viulun Jäykäntuvan kokoelmiin. Jaskarit olivat teettäneet viululle oman vitriinin, jossa viulua ja jousta säilytetään.  

–Armas Lassilan keskimmäinen tytär Kaisu oli aktiivinen nuorisoseuralainen, joka lauloi ja lausui runoja sekä opiskeli viulun alkeita, ja käsitöitä tehtiin siihen aikaan melkein joka talossa. Kaisu lähti sitten töitten perässä Seinäjoelle ja siellä me tutustuimme; kaksi nuorisoseuralaista tapasi ja perusti perheen, Matti Jaskari kertoo. 

Armas Lassila oli aktiivinen pelimanni

Armas Lassilan viulu.
Armas Lassilan viulu.

Armas Lassila syntyi 17.6.1895 Vimpelissä ja kuoli 25.10.1953 kotonaan Vimpelin Sääksjärvellä. Hänen puolisonsa Anna os. Rantala oli Perhon Peltokankaasta. Heille syntyi neljä lasta: kolme tyttöä ja yksi poika. Molemmat vanhemmat olivat siihen aikaan erittäin valveutuneita. Armas oli myös kätevä käsistään, hän rakensi viulun 1917 ja valmisti myöhemmin uuteen kotiin keinutuolin. Hän lähti vapaussotaan Lapuan pataljoonan Etelä-Pohjanmaan rykmentin valkoiseen kaartiin ja haavoittui Lammilla 1918. Kotiuduttuaan hän alkoi aktiivisesti soittamaan viulua ja kulki Järviseudulla ja lähipitäjissä soittamassa serkkunsa Viljami Hautalan kanssa ja tietenkin Eeli Kivisen kanssa. Serkukset kävivät soittelemassa Kaustisellakin sikäläisten pelimannien vieraina. Armas Lassila toimi myös Vimpelin Sääksjärven Nuorisoseuran sihteerinä 1920-luvulta alkaen 24 vuoden ajan – voidaan nyt hyvin ajatella, että 1895 syntynyt mies oli valveutunut, kun toimi nuorisoseuran sihteerinä.  

–Vuosikymmeniä myöhemmin Kaisun isän, Armaan, viulu löytyi ja se kunnostettiin 2010-luvun puolivälissä. Täysin tietoisena soittimen menneisyydestä puhuin kerran Hannu Takalan kanssa ja ehdotin, että voisiko ajatella, että viulu palaisi juurilleen Vimpeliin ja Jäykäntuvalle. Hän kehotti puhumaan Jari Takalan kanssa, ja siitä syntyi nyt tämä tapahtuma. Vaimoni Kaisu sanoi aikoinaan, että viululle pitää tehdä vitriini, jossa se säilyy, ja sitten me lähdemme yhdessä kansallispuvut päällä luovuttamaan viulua kotiseututalolle. Hän kuitenkin nukkui pois vuosi sitten, ja nyt me Hannun kanssa tuomme viulun kotiin Vimpeliin kunnioituksen osoituksena Vimpelin rikkaasta kansanmusiikkiperinteestä ja tietoisena siitä, että tässä maakunnassa ei ole toista yhtä tasokasta oman pitäjän mieskuoroa kuin Vimpelin Mieslaulajat ovat. Saamme jättää viulun muistona Vimpelin rikkaasta kansanperinteestä, Jaskari kertoo liikuttuneena. 

Paikalla oli asian tiimoilta yleisöä läheltä ja kauempaakin. Jari Takala, Vimpeli-Seuran puheenjohtaja, kiitti Matti ja Hannu Jaskaria arvokkaasta lahjoituksesta. Vimpelin Pelimannien duo, Aimo Mässbacka ja Juhani Rantala, viihdytti paikallaolijoita kolmen kappaleen verran, jonka jälkeen juotiin kahvit juhlavan tilaisuuden päätteeksi.  

Suosittelemme myös näitä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.