Alajärven kaupunginhallitus hyväksyi Geoparkin hallinnointisopimuksen

Alajärven kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Kraatterijärvi Geoparkin hallinnointisopimuksen.
Alajärven kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Kraatterijärvi Geoparkin hallinnointisopimuksen.
Alajärven kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Kraatterijärvi Geoparkin hallinnointisopimuksen.
Alajärven kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Kraatterijärvi Geoparkin hallinnointisopimuksen.

ALAJÄRVEN kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan palvelusopimuksen Kraatterijärvi Geopark Unesco Global Geopark -kohteen hallinnoinnista ja esittää sen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. Valtuusto hyväksyi huhtikuussa 2022 osaltaan Geoparkin maksuosuudeksi 19 800 euroa. Kevään aikana Järvipohjanmaan Yrityspalvelu Oy, Kraatterijärvi Geopark ry sekä alueen kunnat Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpelin ovat neuvotelleet palvelusopimuksen, jolla määritellään kohteen hallintopalveluiden sisällöstä, osapuolten rooleista, vastuista sekä velvoitteista. Palvelusopimusluonnoksen liitteenä on hankkeen talousarvio, jonka mukaan vuotuinen kokonaiskustannus on yhteensä 128 000 euroa, josta Alajärven vuotuinen maksuosuus on 27 prosenttia kokonaiskustannuksista eli 34 560 euroa.

KIINTEISTÖ OY MURTOMÄELLE myönnettiin 1 500 euroa toimintojen lopettamisesta aiheutuviin kuluihin. Kyseessä on Alajärven kaupungin 100-prosenttisesti omistama kiinteistöyhtiö, jonka toimintaa ollaan ajamassa alas.

Rahoituksella maksetaan vielä vuodelta 2023–2024 kertyneitä kuluja, muun muassa tilintarkastuspalkkio ja juoksevia kuluja purkamisen selvittämisestä. Purkamisen jälkeen mahdolliset varat palautetaan takaisin kaupungille.

Häkkinen kisaa Coloradossa

TOIMINNALLISEN tarkkuusammunnan MM-kisoihin Yhdysvaltojen Coloradoon matkaava Voitto Häkkinen saa 500 euron sponsorituen kisamatkaansa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen joukkue pääsee osallistumaan lajin MM-kisoihin.

PRS-ammunta on sekoitus kivääriammunnasta ja practical-ammunnasta. PRS-ammunnassa ammutaan vaihtelevasti 50–1500 metriin riippuen siitä, ovatko kyseessä pienoiskivääri- vai kiväärikisat. Suomessa tyypilliset ampumamatkat ovat 50–800 metriä. PRS-lyhenne muodostuu tässä yhteydessä sanoista Precision Rifle Shooting. Se noudattaa IPRF:n (International Precision Rifle Federation) kattojärjestön sääntöjä.

–RS on Suomessa sekä maailmanlaajuisesti erittäin nopeasti suosiota kasvattava ampumalaji, ja itse osaltani teen työtä lajin kasvattamisessa Etelä-Pohjanmaalla ja etenkin Järviseudun alueella. Tavoitteenani on menestyä MM-kisoissa niin hyvin kuin mahdollista ja tuoda samalla lajille näkyvyyttä niin Suomeen kuin Alajärvelle. Olen samalla juuri järjestämässä ensimmäisiä PRS-tyylisiä harjoituskilpailuita Unkan ampumaradalle kesäkuussa ja jos harjoitukset menee hyvin, on tarkoitus ihan virallisia kilpailuita alkaa radalla vetämään, kertoi Häkkinen kaupunginhallitukselle anomuksessaan.

Jätevesimaksut muuttuvat Alajärvellä

JÄTEVESIMAKSUJEN muuttuvat taksat herättivät keskustelua myös kaupunginhallituksessa. Hintoja oli pyrkimys nostaa vesilaitoksen kulujen kattamiseksi. Aiemmin teknisessä lautakunnassa vastustettiin viiden prosentin korotuksia veden ja jäteveden kuutiohintoihin. Muilta osin perusmaksujen korotukset tulevat voimaan heinäkuun alusta. Valtuustolle päätettiin esittää muutettua hinnastoa. Antti-Kalle Levijoki (kesk.) esitti, että vesi- ja jätevesilaitoksen alijäämää ei kateta veroilla, vaan hintoihin tehdään teknisen johtajan 18.4.2024 tekemän alkuperäisen esityksen mukaiset korotukset. Esitys raukesi kannattamattomana.

CLT:lle maksuvapaata

CLT FINLAND OY anoi kaupungilta muutosta toimijoiden väliseen lunastussopimukseen, koska sen liikevaihto on laskenut samoin kuin maksuvalmius. Vaikka yrityksessä uskotaan tilanteen paranemiseen kevään ja kesän aikana, ”toimintaedellytysten säilyttämiseksi yhtiö on pakotettu hakemaan järjestelyjä niin rahoittajien kuin kaikkien yhteistyökumppaneiden kanssa.” Se anoo lyhennysvapaata joulukuun 2023 ja kesäkuun 2024 väliselle ajalle. Samalla kiinteistöön kuuluneen, mutta käytöstä poistetun lämmitysjärjestelmän myyntihinta 85 000 euroa sovittiin maksettavaksi kuukausittain tasaosissa ajalla 1.7.2024–31.12.2025.

Lehtimäen hautausmaata laajennetaan

LEHTIMÄEN hautausmaa-alueen laajentamiseen myönnettiin poikkeuslupa. Kirkkomäentien pohjoispuolella sijaitsevalla hautausmaa-alueella ei ole enää vapaita hautapaikkoja. Hakemuspaikka sijaitsee tontin läpi kulkevan Kirkkomäentien eteläpuolella ja hautausmaan laajentaminen alueelle kirkon läheisyyteen yhtenäistää alueen maankäytön kokonaisuutta, ja hautausmaan käytön toiminnallisuus paranee laajennusalueen sijaitessa kirkon läheisyydessä.

Kaupunki suostuu hakemukseen ehdolla, että lupahakemuksen hulevesien viivytys- ja hallintasuunnitelmaa tulee riittävästi tarkkailla. Lisäksi hautausmaan laajennus olisi ainakin osittain vaiheittaista ja alueen maisemointi olisi suunnitelmien mukaista sekä sopivaa kasvillisuudelta arvokkaaseen kulttuuriympäristöön.

Lue myös nämä

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/22/etela-pohjanmaalla-huhtikuun-lopussa-6228-tyotonta-tyonhakijaa
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/21/etela-pohjanmaan-hyvinvointialue-ja-etela-pohjanmaa-ovat-vedenjakajalla-tulevaisuuden-suhteen
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/20/suotuisia-tuulia-louhukankaalla-tuulivoimapuisto-tuottaa-enemman-sahkoa-kuin-alajarvi-kuluttaa
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.