Rakkaudesta Lappajärveen: Kotiseutukahvit, Lappajärvi-musiikkia ja kotiseutukeskustelu museolla

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään tänä vuonna 30.8.–1.9. Vantaalla. Siellä kotiseutukahvit juodaan kotiseutugaalassa Backaksen juhlatila Puimalassa. Kuva: Tuija Ahola.
Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään tänä vuonna 30.8.–1.9. Vantaalla. Siellä kotiseutukahvit juodaan kotiseutugaalassa Backaksen juhlatila Puimalassa. Kuva: Tuija Ahola.
Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään tänä vuonna 30.8.–1.9. Vantaalla. Siellä kotiseutukahvit juodaan kotiseutugaalassa Backaksen juhlatila Puimalassa. Kuva: Tuija Ahola.
Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään tänä vuonna 30.8.–1.9. Vantaalla. Siellä kotiseutukahvit juodaan kotiseutugaalassa Backaksen juhlatila Puimalassa. Kuva: Tuija Ahola.

LAPPAJÄRVI-SEURAN kesäohjelma käynnistyy sunnuntaina 26. toukokuuta kotiseutumuseolla.  Suomen Kotiseutuliiton 75-vuotisjuhlavuoden merkeissä juodaan museolla kotiseutukahvit ja käydään kotiseutukeskustelua.  Lappajärvi-seura on Suomen Kotiseutuliiton jäsenyhteisö ja osallistuu näin liiton juhlavuoteen.

Kyseisenä viikonloppuna nautitaan koko Suomen kotiseutukahveja joka puolella Suomea yli sadalla paikkakunnalla. Etelä-Pohjanmaalla Lappajärven lisäksi kahvitellaan Ilmajoella, Alahärmässä, Kuortaneella, Jalasjärvellä ja Nurmossa.

Kahvit Kotiseutumuseolla juodaan kello 12 alkaen ja yläkerran käräjäsalissa alkaa kotiseutukeskustelu kello 13.  Keskustelun teemana on Lappajärvi kotiseutuna ja kotiseutujen merkitys. Keskustelemassa ovat kirjailija Antti Tuuri, lappajärveläisjuuriset Kari Melleri ja Pekka Peltola sekä Lappajärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Ville Ala-aho. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet.

Keskustelun lomassa kuullaan Antti Purolan esittämänä hänen juuri valmistuneen Lappajärvi-sarjansa sävellykset Balladi Veanteen syväykselle, Tango Lappajärvi ja Itäkylä.

Kotiseutukahveilla tarjoillaan myös makupaloja tulevan kesän näyttelystä. Museon kesänäyttelyn teemana on tänä vuonna Lappajärven urheilu- ja liikuntatoiminta Ville Syrjälän valokuvien kertomana. Näyttelyn valokuvat ovat museon hallintaan siirtyneestä Ville Syrjälän valokuvakokoelmasta vuosilta 1972–1992. Lisäksi Lappajärvi-seura muistaa tilaisuudessa kotiseututyössä ansioituneita henkilöitä.

Juhlavuotta vietetään kaikkien kotiseutujen juhlana. Kotiseutuliitto perustettiin Tammelassa ensimmäisillä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä 25. toukokuuta 1949. Suomalainen kotiseutuliike on kuitenkin vielä vanhempi: ensimmäinen kotiseutuyhdistys sai alkunsa Lohjalla vuonna 1894, siis 130 vuotta sitten. Lappajärvi-seura on Kotiseutuliittoa hieman vanhempi, 77-vuotias. Se on perustettu 25.3.1947.

Tuija Ahola

Lue myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.