Chevroletin kuorma-autolla keskeinen rooli Lappajärven kivikoulun historiassa  

Kuvassa Tuomon rakentama pienoismalli Verner-vaarin Chevroletista. –Autosta on mukavia muistoja, olen itsekin lapsena leikkinyt sen irrotetussa ohjaamossa. Kuva Tuomolta.
Kuvassa Tuomon rakentama pienoismalli Verner-vaarin Chevroletista. –Autosta on mukavia muistoja, olen itsekin lapsena leikkinyt sen irrotetussa ohjaamossa. Kuva Tuomolta.

JÄMSÄSSÄ asuva Tuomo Alanen on rakentanut pienoismallin Chevrolet 1937 kuorma-autosta. Auton juuret ovat vahvasti Lappajärvellä.  

–Auton ostivat uutena veljekset Eino ja Vener Alanen, ja sillä on ajettu Lappajärven kivikoulun ” joka ainuva tiili ja sementtisäkki,” kertoi Verner-vaarini kertoi 50 vuotta myöhemmin. Auto muutettiin Pietarsaaressa petrolikäyttöiseksi ja sen petrolin esilämmityskierukka on autotallini seinällä, kertoo Alanen. 

–Letukka joutui sotaan Itä–Karjalaan ja Eino ajoi sitä suurimman osan ajasta. Auto ajettiin niin loppuun, että sodan päätyttyä se tuotiin toisen auton lavalla Lappajärvelle. Einon auton runkopalkkeihin piilottamat kaksi kivääriä olivat kadonneet ja auto oli muutoinkin vaurioitunut. Etusäleikkökin oli rikottu puukaasulaitteita asennettaessa. Talvenaikana Eino korjasi auton, ja mallin maski kuvaa Einon siihen tekemää. 

Vuonna 1952 Verner perheineen muutti Orivedelle, Letukka mukana.  

–Sillä ajettiin soraa ja massapöllejä. Letukan matka päättyi, kun se romutettiin 1950-luvun puolivälin tienoilla. 

Lähikuva nostalgisesta Chevroletista.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.