Tuulivoimaloitako Pohjanmaan helmen maisemaan 

Suunnitellun Iso-Saapasnevan tuulivoimalat muuttaisivat kaiken minun ja monen muun maisemassa, sanoo Tiina Kiviaho kolumnissaan.
Suunnitellun Iso-Saapasnevan tuulivoimalat muuttaisivat kaiken minun ja monen muun maisemassa, sanoo Tiina Kiviaho kolumnissaan.
Suunnitellun Iso-Saapasnevan tuulivoimalat muuttaisivat kaiken minun ja monen muun maisemassa, sanoo Tiina Kiviaho kolumnissaan.
Suunnitellun Iso-Saapasnevan tuulivoimalat muuttaisivat kaiken minun ja monen muun maisemassa, sanoo Tiina Kiviaho kolumnissaan.

VUOKRA-ASUNTONI ikkunasta avautuu upea maisema suoraan Lappajärveen ja sen itärannalle. Se on ehdottomasti yksi syy, miksi haluan maksaa Lappajärven hintatasoon nähden korkeaa vuokraa asumisestani. Joka päivä hivenen erilaisessa värikirjossa ja sääolosuhteissa kaltaiseni luonnonlapsen on helppoa nostaa kädet kohti horisonttia ja taivasta, sekä kiitokseen että anomukseen! Vaikka vastakkaisella itärannalla ja saarissa näkyy asutusta, se sulautuu maisemaan hyvin, eikä häiritse kokonaisuutta. Ainut häiritsevä ja maiseman särkevä elementti on masto, jossa näkyy kaksi punaista valoa.  

Suunnitellun Iso-Saapasnevan tuulivoimalat muuttaisivat kaiken minun ja monen muun maisemassa. Vieläkin upeammat maisemat avautuvat muun muassa Karvalan uimarannalta ja Lehtiniemestä, missä vastaranta on paljon kauempana. Nämä ovat todella ainutkertaisia maisemia Pohjanmaalla. Koko Lappajärven maisemia uhkaavat nyt edellisen hankkeen lisäksi Vimpeliin, Alajärvelle ja Veteliinkin suunnitellut kymmenet tuulivoimalat. Samaan aikaan yritetään kehittää saatua Unescon Kraaterijärvi Geopark -statusta muuttaen sitä euroiksi. Nämä hankkeet ja suunnitelmat sotivat toisiaan vastaan!  

Lappajärven alueen kiistämätön arvo on maisema ja rauha. Karuja ydinkysymyksiä on, kuuluuko yksityisen kunnan asukkaan ja kiinteistönomistajan turvata kunnan kiinteistöverotulot, ja joidenkin väitteiden mukaan jopa kunnan olemassaolo, oman omaisuutensa ja asuin- ja virkistysympäristönsä viihtyisyyden arvon alenemalla? Pahimmassa tapauksessa lähellä voimaloita asuvana, kuuluvasta melusta ja infraäänistä kärsivänä jopa unensa ja terveytensä menettäen. Onko järkevää yrittää pitää sellaista kuntaa itsenäisenä, jos todella ainoa pelastus kunnan olemassaololle on tuulivoimaloiden kiinteistöverotuotto? 

ASIOIDEN eteenpäin viemiseen eivät riitä hienot sanat ja suunnitelmat, vaan sen tekevät innovatiiviset, mutta maalaisjärkiset rohkeat yrittäjät laittamalla itsensä likoon. Alueemme, etenkin Lappajärvi, tarvitsee peruspalveluita matkailuun. Laadukasta, riittävän edullista perusruokaa tarjoavia ravintoloita sekä grillin, joilla on laajat aukioloajat ja toimivan leirintäalueen kohtuuhintaisine mökkeineen. Jokainen yöpyjä ei kaipaa omaa keittiötä, eikä suihkua! Turistille, niin kotimaan kuin etenkin ulkomaiselle, on elämys päästä saunomaan rantasaunaan, kohtuuhinnalla. Elämyksiin kuuluu puhtaassa hiljaisessa luonnossa vaeltaminen siistien ja hyvin hoidettujen taukopaikkojen kera, joissa on polttopuita. 

Makkaran grillaaminen luonnossa on elämys ulkomaalaiselle turistille, myös kotimaan kaupunkilaisille. Myös ohjattujen vaelluskierrosten järjestäminen vaikkapa nuotioruokailuineen on suhteellisen helppo järjestää. Tällaisten matkailupalveluiden luominen on mahdollista pienillä pääomilla. Melko käsittämätöntä on mielestäni myös, että Kraatterijärvelle ei nykyään pääse venettä omistamaton lainkaan seilaamaan, vaan tätä tehtävää ennen hoitanut vene pysyy paikallaan eikä uuttakaan näy! Tehtäisiinkö yhdessä tälle asialle jotain! Liian korkealentoisten ja kalliiden suunnitelmien sijaan tulisi laittaa perustarpeet kuntoon. Ja kyllä, minä maksan ilolla korkeampaa kuntaveroa sen johdosta, että Lappajärven maisema pysyy tuulivoimaloista vapaana! 

Tiina Kiviaho 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.