Mikko Kraatari Itikan hallintoneuvostoon

Mikko Kraatari Lappajärveltä valittiin Itikka osuuskunnan hallintoneuvostoon 18.4.2024. Kuva: Itikka osuuskunta.
Mikko Kraatari Lappajärveltä valittiin Itikka osuuskunnan hallintoneuvostoon 18.4.2024. Kuva: Itikka osuuskunta.
Mikko Kraatari Lappajärveltä valittiin Itikka osuuskunnan hallintoneuvostoon 18.4.2024. Kuva: Itikka osuuskunta.
Mikko Kraatari Lappajärveltä valittiin Itikka osuuskunnan hallintoneuvostoon 18.4.2024. Kuva: Itikka osuuskunta.
Itikka osuuskunta ja Lihakunta jakavat lähes 9 miljoonaa jäsenilleen – hallintoneuvostoissa henkilövaihdoksia.

Itikka osuuskunnan edustajisto valitsi hallintoneuvoston uusiksi jäseniksi naudanlihantuottaja Mikko Kraatarin Lappajärveltä sekä naudanlihantuottaja Salomon Kolin Loimaalta. Lihakunnan edustajisto valitsi hallintoneuvoston uusiksi jäseniksi naudanlihantuottaja Henri Makkosen Rääkkylästä ja maidontuottaja Hemmo Turpeisen Taivalkoskelta.

Itikka osuuskunnan edustajisto kokoontui 18.4. Seinäjoella ja Lihakunnan edustajisto Jyväskylässä 16.4. Kokouksissaan osuuskunnat vahvistivat voitonjaon tilikauden 2023 osalta ja tekivät päätöksiä henkilövalintojen osalta.

Osuuskuntien hyvän taloudellisen tilanteen johdosta osuuskunnat jatkavat edelleen vahvaa voitonjakoa. Osuuskuntien edustajistot päättivät hallitusten esityksestä maksaa jäsenille kilpailukykyistä osuuspääoman korkoa ja ylijäämän palautusta.

-Osuuskuntien voitonjako tilikaudelta 2023 on yhteensä noin 8,8 miljoonaa euroa, osuuskuntien toimitusjohtaja Risto Lahti kertoo.

Itikka osuuskunnan edustajiston päätöksen mukaisesti jäsenille maksetaan A-osuuksille korkoa 14, B-osuuksille 2  ja ylijäämän palautusta 0,7 prosenttia. Lihakunta päätti jakaa A-osuuksille korkoa 22, B-osuuksille 2 ja ylijäämän palautusta 1,7 prosenttia.

Atrian menestys ja sitä seurannut osingonmaksukyky on keskeisin tekijä, minkä johdosta osuuskunnat kykenevät merkittävään voitonjakoon. Myös muut liiketoimet tukevat osuuskuntien voitonjakokykyä.

Edustajistojen vaalit käynnissä, naisia ehdolla ennätysmäärä

Osuuskuntien edustajistojen vaalit toteutetaan ensimmäistä kertaa samanaikaisesti molemmissa osuuskunnissa uusin vaalialuein. Äänestys on käynnissä 12.-26.4.2024. Vaalialuemuutosten tavoitteena on vastata maatalouden rakennekehitykseen, sekä turvata eri tuotantosuuntien edustavuus osuuskuntien edustajistoissa. Vaaleissa on ehdokkaana ennätysmäärä naisehdokkaita: Lihakunnan ehdokkaista 25  ja Itikka osuuskunnan ehdokkaista 22 prosenttia on naisia. Edellisissä vaaleissa Lihakunnan ehdokkaista 15 ja Itikka osuuskunnan ehdokkaista 19 prosenttia oli naisia.

Osuuskunnista lyhyesti

Lihakunta ja Itikka osuuskunta ovat yli 100-vuotiaita tuottajaosuuskuntia. Osuuskuntien tärkein tehtävä on hoitaa jäsenistön etuja ja näkökulman esilläoloa atrialaisessa yritysperheessä hallinnoimalla osaltaan Atriaa, A-Tuottajia ja A-Rehua. Osakkuusyritystensä välityksellä osuuskunta harjoittaa muun muassa teuraskarjan hankintaa, eläinvälitystä, teurastamotoimintaa ja lihanjalostusta.

Atria Oyj on nykypäivänä arvostettu pörssiyhtiö, josta suurimman osan omistavat Itikka osuuskunta, Lihakunta ja osuuskunta Pohjanmaan Liha. Nämä kyseiset, koko Atrian pohjan luoneet osuuskunnat omistavat yli 50 prosenttia Atrian pörssissä noteerattavista osakkeista. Äänivaltaa osuuskunnilla on lähes 90 prosenttia.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä uutiset

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/04/22/100-vuotta-tayttavalla-lappajarven-pop-pankilla-on-juhlavuosi-tama-vuosi-on-omistettu-jasenasiakkaille
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/04/21/maaseudun-on-ryhdistaydyttava
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/04/19/kasvudata-hankkeen-loppuseminaarissa-katsottiin-tulevaan-kuntien-valinen-nahinointi-on-tarpeetonta-kun-katsoo-isompaa-kuvaa
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/04/14/iloinen-perhetapahtuma-toi-mukanaan-yllatyksen-simmental-emo-sai-harvinaiset-kolmosvasikat
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.