Evijärvelle kolme sisäsoudun MM-mitalia – kunnalla pitkät perinteet lajissa, joka on myös hyvä toimintakyvyn ylläpitäjä

Sisäsoudun MM-mitalistit.
Sisäsoudun MM-mitalistit.

Evijärven Urheilijoiden edustajat keräsivät sisäsoudun MM-kisojen seniori-ikäluokissa komean mitalisaaliin. Evijärvellä on luotu hyvät puitteet lajille, joka toimii kilpaurheilun lisäksi loistavana tapana pitää itsensä toimintakykyisenä pidempään.

Evijärven urheilijat nappasi kolme mitalia Prahassa järjestetyissä sisäsoudun MM-kisoissa helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Samojen kilpailujen perusteella jaettiin myös vuoden 2024 EM-mitalit, joita Evijärvelle matkasi neljä.

Aimo Järvelä souti Euroopan- ja maailman mestariksi yli 80-vuotiaiden miesten sarjassa sekä 2000 metrillä että 500 metrillä. 500 metrin kilpailussa ei tällä kertaa ollut muita osallistujia, mutta 2000 metrillä Järvelä jätti taakseen isäntämaan Vladimir Snajdrin.

Jorma Tähtinen puolestaan nappasi MM- ja EM-hopeaa yli 70-vuotiaiden miesten 500 metrin kisassa, johon osallistui kahdeksan kilpailijaa. Evijärveläistä nopeammin souti ainoastaan Ison-Britannian Richard Stout, joka voitti kisoissa kaksi maailmanmestaruutta. Päivää aiemmin Tähtisen mukaan oli tarttunut 2000 metrin EM-pronssi.

Järvelällä oli jo ennestään yksi MM-hopea. Tähtinen puolestaan osallistui MM-kisoihin ensimmäistä kertaa.

–Vaikka tässä on jo muutama yö nukuttu, niin vaikeahan tätä on uskoa todeksi, Tähtinen kommentoi kolme päivää mitalisoudun jälkeen.

Mainos

Niin Järvelä kuin Tähtinenkin ovat myös hallitsevia Suomen mestareita omissa ikäluokissaan. Kumpikin harjoittelee soutua Evijärven kuntoilukeskuksella, jolla on jo pitkät perinteet soutulajeihin panostamisesta. Kuntoilukeskuksen puheenjohtaja Aimo Sironen uskoo, että pienen paikkakunnan oma kuntoilukeskus on olennainen tekijä sekä kilpailumenestyksen että yleisen kuntoiluinnostuksen taustalla.

–Jos yhteistä harjoittelupaikkaa ei olisi, en usko, että soutu olisi meillä niin vahvasti esillä. Meillä on ollut kuntoilukeskus vuodesta 1997 lähtien, ja sen merkitys on suurempi kuin ihmiset ymmärtävätkään.

Vuoden 2024 sisäsoudun MM-kisat olivat Suomelle äärimmäisen menestyksekkäät, sillä suomalaisurheilijaa kahmivat kotiin tuomisiksi jopa 22 mitalia. Näistä kymmenen oli kultaisia. Vuotta aiemmin Suomen joukkue oli voittanut 13 MM-mitalia.

Myös kisoihin osallistuneiden suomalaissoutajien määrä alleviivaa sisäsoudun kasvavaa asemaa Suomessa. Melonta- ja soutuliitto ilmoitti Suomen joukkueen kokonaismääräksi 42 urheilijaa, mikä on tuplasti edellisvuoteen verrattuna. Yksi heistä oli suomalaisen soudun ykkösnimi, Joel Naukkarinen, joka voitti maailmanmestaruuden soudun moniottelussa.

Siviiliammatiltaan lääkärinä toimiva Naukkarinen toivoo, että soutuinnostus ulottuisi myös kilpailuihin tähtäävien urheilijoiden ulkopuolelle. Naukkarinen sanookin, että soutu on yksi maailman parhaista lajeista oman toimintakyvyn ylläpitämiseen, minkä lisäksi se sopii turvallisena lajina hyvin myös esimerkiksi vanhemmalla väestölle.

–Soutu on hyvä laji erilaisten selkäkipujen ehkäisyyn ja niska-hartiaseudun vahvistamiseen. Lisäksi soutu kuormittaa hyvin sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöä että lihaskuntoa ja saattaa sitä kautta edistää yksilön toimintakyvyn ylläpitoa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa soutua, Naukkarinen kertoo.

M70 500 metriä mitalistit.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.