Maittavaa ruokaa ja taidetta – Lappajärvellä juhlistettiin kouluruokadiplomia ja paljastettiin lasten tekemä yhteisötaideteos 

Tarja Puro näyttää teoksesta hahmoa, jonka yksi oppilaista tunnisti omakseen. Työtä ihasteltiin yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa.
Tarja Puro näyttää teoksesta hahmoa, jonka yksi oppilaista tunnisti omakseen. Työtä ihasteltiin yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa.
Tarja Puro näyttää teoksesta hahmoa, jonka yksi oppilaista tunnisti omakseen. Työtä ihasteltiin yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa.
Tarja Puro näyttää teoksesta hahmoa, jonka yksi oppilaista tunnisti omakseen. Työtä ihasteltiin yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa.

LAPPAJÄRVEN koulukeskuksen ruokalassa vietettiin 19. helmikuuta juhlava hetki ennen ruokailua, kun Vedenelävät-huopa paljastettiin koulun oppilaille ja opettajille. Huopatyö on lappajärveläisten koululaisten ja lapualaisen tekstiilitaiteilija Henna Mantereen tekemä yhteisötaideteos. 

–Tätä tehtiin kesäkuussa 2023 kesälomaleirillä. Lapsia tämän tekemiseen on osallistunut kaikkiaan 24, iältään 7–12-vuotiaita, kertoo Mantere. 

Kesälomaleiri järjestettiin yhteistyössä kunnan, Lappajärven 4H:n ja Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa. Taustatukea työlle antoi Suomen kulttuurirahaston E-P:n rahasto sekä Järvilakeuden kansalaisopiston hallinnoima Kankurikisällit -hanke (2021–2023), jonka tavoitteena oli uudistaa ja siirtää perinteisiä kädentaitoja uusille sukupolville.  

Lasten kanssa toteutettu yhteistaideteos oli Mantereelle neljäs. Töistä kaksi löytyy Kauhavalta ja yksi Lapualta. 

–Kauhavalla on tehty hieno metsäaiheinen työ, mutta minä halusin Lappajärvelle ehdottomasti järviaiheisen, naurahtaa Lappajärven sivistysjohtaja Tarja Puro. 

Ennen varsinaista huovutusta lapset katselivat valokuvia vedenalaisista kohteista ja suunnittelivat teosta piirtämällä ja maalaamalla. Sen jälkeen lapset neulahuovuttivat kuvioita, jotka sommiteltiin villapohjalle. Viimeistelyn huovutukseen teki Asta Siurua, jolle työ lähetettiin huovutettavaksi. 

Teos löysi arvoisensa paikan koulukeskuksen ruokalan seinältä. 

Mainos

–Vau, se on hieno, huudahti joku paikalla olevista lapsista. 

SAMASSA tilaisuudessa juhlistettiin hiljattain myönnettyä kouluruokadiplomia. Kouluruokadiplomi on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry. 

–Kiperiä kysymyksiä on 45, joista 39:n kohdalla tulee saada kyllä -vastaus. Mikään läpihuutojuttu tämä ei ole. Tätä varten perustettiin ruokailutoimikunta, jonka kanssa olemme tehneet muutoksia, jotta saisimme tämän diplomin, kertoo Puro. 

–Emme kuitenkaan edes lähteneet tavoittelemaan täysiä pisteitä, koska esimerkiksi ruokailun porrastamisen takia meillä ensimmäinen ryhmä tulee ruokailemaan kello 10.20, kun 10.30 alkavasta ruokailusta olisi saanut pisteen. Meillä on kuitenkin suositusten mukainen puolen tunnin ruokarauha varattuna jokaiselle ryhmälle. 

Kouluruokadiplomi on kolme vuotta voimassa, jonka jälkeen sitä voi hakea uusiksi. Tärkeintä on kuitenkin ruoka, joka maistuu koululaisille.  

–THL:n teettämässä kouluterveyskyselyssä Lappajärven koulun ruoka oli valtakunnan kolmanneksi parasta, iloitsee Puro. 

–Tällä hetkellä pienet tuntuvat tykkäävän riisipuurosta, isommat broileripastasta. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.