Erittäin arvokkaita lahjoja

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

VUOTUINEN JUHLA14. helmikuuta saavutti laajan suosion Ukrainassa viime vuosisadan 90-luvulla. Tänä päivänä on tapana antaa jotain läheisilleen. Lahjoille ja tarjouksille on yleensä monia vaihtoehtoja, valinta riippuu budjetista. Se voi olla matka, koruja, makeisia, postikortteja, kukkia, lahjakortti (kielen oppimiseen, ostoksille, urheiluun ja niin edelleen.).

Lapsuudesta asti minulla olen saanut lahjoja kaikkina juhlapäivinä, erityisesti uskonnollisina. Yleensä ne olivat makeisia. Pidin todella lukemisesta, joten vanhempani antoivat minulle kirjoja. Ennen loukkaantumista rakastin käsipalloa ja pelasin sitä seitsemän vuoden ajan, joten vanhempani antoivat minulle usein urheiluvaatteita ja tennareita. Mutta halutuin lahja minulle olivat isoisäni ompelemat vaatteet. Isoäiti koristeli vaatteet kirjailulla. Tällaisten kalliiden lahjojen joukossa oli kirjailtu paita. Brodeeratusta ukrainalaisesta paidasta voi puhua tuntikausia, mutta puhun siitä toisen kerran. Loppujen lopuksi tällä kertaa isovanhempani antoivat minulle mustasta villakankaasta   tehdyn talvitakin, jonka kaulukseen oli brodeerattu viburnum-oksa.

Ukrainassa viburnum (heisikasvi, Suomessa esimerkiksi koiranheisi ja lumipallopensas) on symboli niiden ihmisten rohkeudesta, jotka uhrasivat henkensä taistelussa Ukrainan puolesta. Viburnum istutettiin pellolle, puutarhaan, kaivon lähelle, talon lähelle ja jopa hautausmaalle. Tytöt kutoivat seppeleitä sen oksista, koristelivat sillä hiuksiaan ja maalasivat huulensa ja poskensa marjoilla. Vaatteet koristeltiin brodeeratuilla viburnum-marjoilla. Isoäiti sanoi, että jos on viburnumia, kaikki on hyvin. Viburnumia istutettiin myös hoitoon yleisten ja halpojen lääkkeiden saamiseksi. Kansanlääketieteessä isoäitini käytti sekä hedelmiä että viburnum-kuorta. Kuori-infuusiolla on rauhoittava ja hemostaattinen vaikutus. Marjat sisältävät suuren määrän vitamiineja, parantavat sydämen toimintaa ja alentavat verenpainetta.

Mainos

Isovanhempani antoivat minulle niin kauniin takin, kuin jostain muodikkaasta kiiltävästä lehdestä. Sillä hetkellä olin hyvin iloinen ja sanoin, että pidän takkiani ja pukeudun niin kauniiseen asuun vain suuren loman kunniaksi. Mihin isoisä sanoi: “Ei, sinun täytyy elää tässä ja nyt, koska “ilta” tulee hyvin nopeasti. Siksi sinulla on oltava aikaa katsoa aurinkoa ja taivasta, kuuta ja tähtiä, yrttejä ja kukkia. Sinulla on oltava aikaa pukeutua parhaisiin vaatteisiin, olla aikaa jutella mukavien ihmisten kanssa. Loppujen lopuksi aika ei kulu, mutta me käymme.”

Käytin ylpeänä kauneinta takkia, joka minulle annettiin. Tämä asu oli paras koko koulussa, paras koko kaupungissa ja paras elämässäni. Siitä päivästä on pitkä aika. Mutta vasta aikuisiässä tajusin, mitä todella arvokkaita lahjoja isovanhempani antoivat minulle – heidän elämänviisautensa, jonka muistan usein nyt, kun olen surullinen ja kun olen onnellinen. Nyt haluaisin olla yhtä viisas ja välittää tämän viisauden lapsilleni.

Svitlana Zubenko

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.