Särkikylän koululaiset tutustuivat hakkuutyömaahan

Metsäkone kiinnosti myös aikuisia. Vasemmalta Eemil Granvik, Daniel Lillstrang, koneeseen kiipeämässä Veeti Lassila. Vuoroaan odottavat Ana Thimasirithanatcha ja Santeri Kellokoski. Oikealla koulun henkilökunnasta koulunkäyntiavustaja Soile Söderling, koulun johtaja Virpi Mäkelä ja selin opettaja Kirsi-Marja Perkkalainen.
Metsäkone kiinnosti myös aikuisia. Vasemmalta Eemil Granvik, Daniel Lillstrang, koneeseen kiipeämässä Veeti Lassila. Vuoroaan odottavat Ana Thimasirithanatcha ja Santeri Kellokoski. Oikealla koulun henkilökunnasta koulunkäyntiavustaja Soile Söderling, koulun johtaja Virpi Mäkelä ja selin opettaja Kirsi-Marja Perkkalainen.
Metsäkone kiinnosti myös aikuisia. Vasemmalta Eemil Granvik, Daniel Lillstrang, koneeseen kiipeämässä Veeti Lassila. Vuoroaan odottavat Ana Thimasirithanatcha ja Santeri Kellokoski. Oikealla koulun henkilökunnasta koulunkäyntiavustaja Soile Söderling, koulun johtaja Virpi Mäkelä ja selin opettaja Kirsi-Marja Perkkalainen.
Metsäkone kiinnosti myös aikuisia. Vasemmalta Eemil Granvik, Daniel Lillstrang, koneeseen kiipeämässä Veeti Lassila. Vuoroaan odottavat Ana Thimasirithanatcha ja Santeri Kellokoski. Oikealla koulun henkilökunnasta koulunkäyntiavustaja Soile Söderling, koulun johtaja Virpi Mäkelä ja selin opettaja Kirsi-Marja Perkkalainen.

TIISTAINA 13. helmikuuta Evijärven Särkikylän koulun viides- ja kuudesluokkalaiset aivan järkyttyivät: emmekö tarvitse tänään ollenkaan koulukirjoja? Aamupäivällä oli ollut poikkeuksellista ohjelmaa ja iItapäivän tunneilla koululaiset kolmannesta luokasta ylöspäin pääsivät metsään seuraamaan harvennushakkuuta Riina Granvikin kutsusta.

–Idea pyyntöön lähti siitä, että kolme poikaani ovat Särkikylän koulussa. Katsoin, että yrityksemme työmaa on tulossa lähelle koulua ja vinkkasin koululle, että sinne voisi tulla katsomaan. Koululla ehdotus otettiin kiinnostuneina vastaan.

Granvik käveli itse koululta työmaalle noin kilometrin matkan kolmosnelosten ja opettajien kanssa, isommat tulivat perässä vähän myöhemmin.

–Kun koululaiset alkoivat huomata oksia ja työn jälkiä tien ohessa, he alkoivat jännittää, missä kone näkyy. Kuski jättää aina varoituskyltin ennen työmaata. Pysähdyimme siihen ja kävimme läpi turvaetäisyydet, huomiovaatetuksen ja muut turvallisuusseikat. Lapset alkoivat huomioida myös sitä, kenellä oli kirkkaita värejä vaatteissa eli kenelle annettaisiin näkymisvastuu. Sitten mentiin lähemmäs seuraamaan koneen työskentelyä.

Kurkistus moton koppiin

Motoa ajanut Eemil Granvik keskeytti hetken kuluttua työnsä ja lapset pääsivät katsomaan, miltä hytin sisällä näyttää.

–Siinä käytiin keskustelua, kuka pääsee ensiksi. Innokkaimmat pyörivät koneen ympärillä ja tutkivat kuormaimen sylintereitä ja kaikkea mahdollista. He kyselivät kuskilta monenlaista. Moni on nähnyt monenlaisia koneita, kun näin maalla ollaan, mutta harva lähietäisyydeltä. Kiinnosti iso kone vanhempiakin ihmisiä. Osa lapsista taas otti ihan ulkoilun kannalta, Granvik naurahtaa.

Mainos

Paikalla oli myös UPM:n metsäasiakasvastaava Daniel Lillstrang. Opettajat nostivat esille sen, missä voi opiskella metsäkoneenkuljettajaksi ja kuinka kauan koulutus kestää. Osalle koululaisista asia olikin tuttua.

–Totta kai oli siinä taustalla tuoda esille, millaisella koulutuksella tällaista hommaa voi tehdä ja millaisissa olosuhteissa sitä tehdään. Turvallisuus on myös tärkeää huomioida: jos näkee jossain metsätyömaan kylttejä, miten pitää toimia. Koneet on isoja, turvaetäisyyksien tulee olla kunnossa. Kuljettaja korosti, että kun ollaan toisten ihmisten metsän kanssa tekemisissä, vastuu on tunnettava. Metsätalous on iso osa Suomea muutenkin, mutta tällaisella voi tuoda sitä lapsille käytännönläheisemmäksi ja samalla näyttää, miten pitää toimia.

Vaihtelua kyläkoulun arkeen

–Opettajat kertoivat, että olipa kiva käydä työmaalla, eihän tällainen jokapäiväistä ole. Yhtenä pontimena asialle olikin se, että haluttiin tarjota koululaisille vaihtelua ja elämys. Helposti isompien alakoulujen oppilaat pääsevät keskustassa järjestettäviin aktiviteetteihin ja heille järjestetään tapahtumia, mutta toisaalta pienellä koululla tällainen retki saatiin joustavasti järjestettyä, sanoo Riina Granvik.

–Sivukylillä on paljon mahdollisuuksia tarjota koululaisille oppimista koulurakennuksen ulkopuolella. Mielellään otetaan koululaisia katsomaan työmaille, jos on sellaisia paikkoja, mihin turvallisesti voi tulla. 4H:n metsäpäivissä on paljon oltu koneen kanssa mukana ja koneita viety eri paikkoihin, kun on niitä pyydetty näytteille, kertoo Granvikin Metsätyön operatiivisena suunnittelijana toimiva Riina Granvik.

Yrityksellä on seitsemän koneketjua eli moto-ajokoneyhdistelmää ja parikymmentä työntekijää. Evijärvi on sen tavallisen toimialueen itäisin kolkka.

–Operoimme pääasiassa tästä länsirannikon suuntaan.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.