Soinissa käynnistyneillä hankkeilla haetaan elinvoimaa erämatkailusta ja yhdistystoiminnasta

Soiniin ja Ähtärinjärven alueelle kaivataan kalastusmatkailua mahdollistavia toimijoita ja rakenteita. Arkistokuva: Eija Pippola.
Soiniin ja Ähtärinjärven alueelle kaivataan kalastusmatkailua mahdollistavia toimijoita ja rakenteita. Arkistokuva: Eija Pippola.
Soiniin ja Ähtärinjärven alueelle kaivataan kalastusmatkailua mahdollistavia toimijoita ja rakenteita. Arkistokuva: Eija Pippola.
Soiniin ja Ähtärinjärven alueelle kaivataan kalastusmatkailua mahdollistavia toimijoita ja rakenteita. Arkistokuva: Eija Pippola.

Vuoden alussa Soinissa on aloitettu ”Erämatkailusta elinvoimaa Kuusiokuntiin” ja ”Tehhää yhessä” -hankkeet. Molemmat ovat Kuudestaan ry:n Leader -hankkeita, joiden hallinnoijana on Soinin kunta ja projektikoordinaattorina toimii Jaana Pöllänen.

Luontomatkailun kehittäminen jatkuu Soinissa

Soinissa ja lähialueella on viimeisen vuoden aikana tehty merkittävää työtä metsästys- ja luontomatkailun kehittämisen saralla. Alueella on koottu uusi  erämatkailun yhteistyöverkosto, tiivistetty yhteistyötä, tuotteistettu luonto- ja metsästysmatkailutuotteita ja luotu oma uusi tuotekokonaisuus nimeltään  Erämaanlumo (eramaanlumo.fi). Soinissa ja lähialueella on mahdollista kokea monenlaisia metsästys- ja luontoelämyksiä paikallisten yrittäjien ja yhdistysten toimesta.

–Soinin vesien virkistyskäytön kehittämishankkeen toimenpiteiden yhteydessä tunnistettiin myös selkeä tarve kalastusmatkailun kehittämiselle alkaen kalastusmahdollisuuksien paremmasta kartoittamisesta ja kalastuslupamyynnin selkeämmästä tiedottamisesta. Alueella nähdään tarvetta myös nuorille suunnatulle erätoiminnalle, kertoo Pöllänen.

Iso-Kaihijärven maisemaa. Kuva: Jaana Pöllänen.
Iso-Kaihijärven maisemaa. Kuva: Jaana Pöllänen.

–Eränkäynnin perinne ja luontoelämykset ovat tärkeä osa alueen paikallisia vahvuuksia. Hanke tukee paitsi alueen matkailua ja elinvoimaa, myös luontoyhteyden ja metsästysperinteen säilyttämistä. Tämän hankkeen tavoitteena on laajentaa hyvin alkanutta työtä laajemmalle Kuusiokuntien alueella. Toimijoita Ähtäristä, Alavudeltaja Kuortaneelta haetaan mukaan erämatkailuverkostoon, jotta saadaan entistä monipuolisempi palvelutarjonta asiakkaiden ulottuville. Esimerkiksi Ähtärinjärven hyödyntäminen kalastus- ja matkailukohteena on tavoitteena niin Ähtärin kuin Soininkin suunnasta. Erämatkailuhankkeen yhteistyöverkoston kokoaminen on alkanut ja aloitustapaamisten aikataulu on hahmottumassa kevättalvelle.

–Luontomatkailun kehittämisen positiiviset vaikutukset kohdistuvat paikallisiin asukkaisiin. Matkailu työllistää paikallisia ja mahdolliset tulot saadaan jäämään kohteeseen kuten majoitus, ruokailu, opaspalvelut, vähittäiskauppa.  Uudenlainen yhteistyö yritysten ja yhdistysten välillä hyödyttää paikallisia asukkaita myös yhdistysten aktivoinnin kautta.

Kyläyhteisöt vetovoimatekijöiksi

Erämatkailuhankkeen rinnalla kulkee ”Tehhää yhessä” -hanke, jonka tavoitteena on etsiä keinoja ylläpitää vahva ja monipuolinen yhdistystoiminta Soinissa elävänä ja tukea sitä kautta asukkaiden viihtyvyyttä, lisäten tältä osin Soinin houkuttelevuutta asuinpaikkana sekä alueen pito- ja elinvoimaa.

Soinin vahvuuksia on aina ollut yhteisöllisyys ja vahva ”kökkähenki”. Alueen yhdistykset ja seurat ovat yhdessä saaneet paljon aikaan. Kyläyhteisöllä ja yhdistyksillä on iso merkitys siihen, onko kylissä ja koko kunnassa pitovoimaa nykyisille asukkaille ja koetaanko Soini ystävällisenä, houkuttelevana asuinympäristönä myös uusille asukkaille.

–Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan yhdistykset, jotka haluavat lähteä mukaan hankkeeseen ja selvitetään niiden vahvuudet, haasteet ja heikkoudet, aktiiviset toimijat ja suunnitelmat sekä toiveet tulevaisuutta ajatellen. Tärkeää on ottaa huomioon jokaisen yhdistyksen omat ominaispiirteet, mahdollisuudet, vahvuudet ja voimavarat.

Toisessa vaiheessa lähdetään hakemaan näihin haasteisiin ratkaisuja yhteisissä, asiantuntijavetoisissa työpajoissa. Työpajojen sisältöä räätälöidään yhdistysten osaamistarpeiden pohjalta esimerkiksi viestinnän, toiminnan rahoituksen, hallinnon, tapahtumien järjestämisen ja vapaaehtoistyön teemojen kautta.

–Useissa yhdistyksissä on tällä hetkellä käynnissä sukupolven vaihdos. Hankkeen avulla autetaan yhdistyksiä etsimään keinoja nuorten aktivoimiseksi yhdistystoimintaan. Pyritään löytämään nuorille mielekkäitä tapoja osallistua ja tuntea olevansa tärkeä osa yhteisöä. Samoin lasten ja nuorten vanhempien saaminen mukaan yhdistysten toimintaan on tärkeää. Yksi tärkeä aktivoinnin kohderyhmä ovat eläkeikää lähestyvät ja juuri eläköityneet, joilla on riski jäädä ylipäänsä toiminnan ulkopuolelle jäätyään pois työelämästä. Sitoutuneiden työmyyrien lisäksi yhdistykset tarvitsevat myös tekijöitä. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena haetaan toimintaan mukaan myös niitä, jotka eivät ole valmiita sitoutumaan heti vastuutehtäviin, mutta voisivat tarjota työpanostaan talkootyöhön sopivassa määrin, Pöllänen toteaa.

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.